Nema više, dobri svete ...

Ne daj ti Bože zanoćit s iskusnim ratnikom

U zemlji sa oko dva milijuna stanovnika, malo je reći da imamo barem četiri milijuna nogometnih stručnjaka, no ta brojka vjerojatno je i veća kada se govori o politici i ponajviše, epidemiološkoj politici.
Kolumna / Kolumne | 15. 09. 2021. u 09:00 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjećam se jedne noći s Čerkom... To nikad nije dobro čuti na početku teksta. Sjećam se noći s Čerkom kad su tek u modu pošla ova dizajnerska piva, craftovi, a nitko nije mogao sanjati da će se svijet pretvoriti u društvo koje cijeni društvenu izolaciju više od fizičke.

Znači, uz obaveznu zezanciju na rubu masivnog hejta, politički nekorektnu, nepoželjnu da se pokušava kod kuće i totalno neprimjerenu za mlađe od 18, bilo je tu meze na gazdin račun i desetci boca na naš račun. Čerka je otišao kao leptirica, je li, kako i doliči konferansjeu s reputacijom, a nas nekoliko smo se odvagali do kapije kafane. Nakon što smo zaključili da nema apsolutno nikakve šanse da se dogegamo kući, došli bismo prekosutra, odlučimo pozvati taksi. Prilično sam siguran da je i to još uvijek bila novost u gradu kao i craft piva. Taksist je došao, uredno nas potrpao u kola, momci dokle ćete...

- Brate, vidiš onog sivog karavana kod raskrižja?

- Vidim.

- E ondje ćemo. Samo nas istovari kod auta.

- A kako ćete dalje?! - zabrinuto upita taksist.

- Samo mi ubaci u D, automatik je. Sam će voziti. Valjda.

Slično sjećanje ima vjerojatno svatko od vas, imam ih naravno i ja još, ali učili su nas da o mrtvima treba sve najbolje pa se mladosti nerado sjećam. Pobogu, ipak sam bio basist u bendu.

Želim reći kako sam evo ispao sasvim pristojno, mada ne i pristojan. Ali, da me se trpjeti uz povremeno žmirenje i prste u ušima. Ono, siguran sam da je moglo završiti i gore.

Najgora godina u posljednje tri

Došla je 2020. godina, skoro najgora godina u ljudskoj povijesti. Ma kakvi, nije ni u prvih pet, ipak je najgora godina u pisanoj povijesti 536. ili neka u slijedećih pet. Ipak je tada uslijedio višemjesečni mrak, zima je potrajala mjesecima, možda i godinama, nasadi su stradali, zalihe se potrošile, uslijedile su bolesti i općenito pomor. A sve zbog dvije vulkanske erupcije. No, vratimo se na 2020. godinu, za koju mi mislimo da nam je najgora. Iako, ponavljam, nije ni u prvih pet.

Dogodila se globalna pandemija smrtonosnog virusa. Pazite, mi kao vrsta nikad se nismo uspješno nosili s bolestima, španjolska gripa, koju je preživio i Joža Manolić, potrajala je minimalno tri godine, ne znamo koliko jer je tada bio prvi svjetski rat i svi su krili podatke. Druge, gore epidemije, trajale su i dulje. Primjerice, velike boginje istrijebile su američke Indijance, a ne vojna nadmoć šačice bijelaca.

Počeli smo s unutarnjim terorizmom, zatvaranjem, kofol samoizolacijom, a ono propisanim kućnim pritvorom, zemlje širom svijeta odustale su od osnovnih ljudskih prava i demokratskih vrijednosti, baš kao što smo izgubili dio suvereniteta i individualnosti nakon napada na Blizance prije dva desetljeća. Pristali smo da nam šarlatani budu na prvoj liniji obrane, odlučivanja, a onda je uslijedilo neminovno. Svatko se počeo brinuti za sebe.

Svi su postali stručnjaci

U zemlji sa oko dva milijuna stanovnika, malo je reći da imamo barem četiri milijuna nogometnih stručnjaka, no ta brojka vjerojatno je i veća kada se govori o politici i ponajviše, epidemiološkoj politici. Tu imamo barem sedam milijuna stručnjaka, jeste, računam i gotovo svu dijasporu u samoproglašene eksperte iz imunologije i epidemiologije, pravnike, politologe i ljudskopravaše.

Zapravo, kada se prije nekoliko godina pojavio pokret SJW (Social Justice Warriors) jednako sam razmišljao kako je od svih diktatura, diktatura demokracije najgori oblik diktature. To vam je kada glasna manjina odlučuje umjesto šutljive većine. A u globalnoj pandemiji vidimo najstrašniju sliku takve budućnosti.

Govore nam da cjepiva nisu dovoljno ispitana, da uzrokuju neplodnost, da su maske protivne ljudskoj prirodi, da je karantena kršenje ljudskih prava, da je korona mit, da Bog ubija samo grešne, da cjepivo ubija...

Prave te glupim, izoliraju te ako si savjestan građanin, ako gledaš svoja posla, ako kritički razmišljaš, ali provjeriš činjenice prije nego im povjeruješ...

Factcheck

Činjenica je da je cjepivo protiv novel korona virusa najbrže napravljeno cjepivo u ljudskoj povijesti. Istodobno, činjenica je da su od početka 2020. godine ugašeni svi sporedni znanstveni projekti, svi su svjetski serveri, superračunala, umrežena računala, rudarenje... bili usmjereni na samo jednu zadaću – dekodirati genom najstrašnijeg suvremenog virusa. Ti podatci bili su dostupni širokoj znanstvenoj javnosti, bez naknade, kao nikada prije u ljudskoj povijesti. Samo usporedite s atomskim naoružanjem, tajna je i danas rezervirana samo za uski krug najmoćnijih znanstvenih velesila i još uži krug par privatnih diktatura.

Čak i ukoliko su cjepiva nedovoljno ispitana, a nisu, već se cijepilo milijuna i milijuna ljudi, nuspojave su zabilježene, reakcije su zabilježene, mogu se kladiti da sastav najnovijih cjepiva nije u potpunosti s onim prvim dozama koje su izišle iz laboratorija/tvornica. Možda ste prije nekoliko mjeseci to mogli koristiti kao izgovor, danas više ne možete. I svakog dana i sata, sa svakim novim milijunom cijepljenih, imate sve manje argumenata.

Na priču da ne znate sastav cjepiva – zašto bih ja koji klinac znao sastav andola, brufena, sapuna, paste za zube, mlijeka, paštete... a svakodnevno ih konzumiram?! Vjerujem da čak ni Eva nije pomislila kakav je sastav jabuke u Edenu, nego je samo zagrizla jer joj je op'o šećer.

Sve može, ako imaš vozača

Ovo su osnovni argumenti protiv cijepljenja, svakim danom sve više besmisleni. Na žalost, u  nas još uvijek mnogo liječnika poriče svoju Hipokratovu zakletvu i odbija ljude od cijepljenja. Naime, nemamo lijek protiv korone, jedino što sada možemo učiniti jest da se cijepimo i nadamo najboljem. I ja sam to isto učinio, odležao dva dana poslije druge doze i sad se nadam. Učinio sam što mi je u mogućnosti. Pokušavam nastaviti život što normalnije jer još mogu spasiti svoj razum.

Što se tiče unosa nekakvih teških metala, kancerogenih tvari, predlažem da prestanete piti mlijeko, sadrži bolesnu dozu antibiotika. Također, okanite se kruha, korica kruha sadrži male količine kancerogenih tvari, a kupovni kruh ionako je pun aditiva i glutena. Zapravo, ako brinete za svoje zdravlje, predlažem da jedete samo što svojim rukama ulovite. To je jedino sigurno. Štakori, kukci, mačke, psi, ovce... samo zajamčeno prirodno podrijetlo. Koje sami ulovite.

Maske. Fizička udaljenost. Ne mogu vjerovati da o ovome uopće raspravljamo. Da maske nisu zdrave?! Uokolo leže mrtvi kirurzi, ne kontam?! Naravno da maska koju nosiš tri mjeseca nije zdrava. Nije zdravo ni ako se ne okupaš tako dugo.

Dakle, što ja mislim?! Bolje da pregrmite tih nekoliko minuta, primite dozu nepoznatog sastava, nastavite život, nego da ispadate gluplji svakoga dana sve više. Ono što nije pametno napraviti u životu, to je zanoćiti s Čerkom u zezanciji i isprobavanju craft piva. Jer čovjek stvarno ima želudac. I iskusniji je od tebe, u to ne moraš ni sumnjati. A cjepivo... odoh popiti Brufen nepoznatog sastava, boli me više glava od vas.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close