Niste džabe krečili

Mostar navijačima!

Ako je išta organizirano u ovom gradu, onda su to navijačke skupine. Sve ostalo u ovom gradu je teška  ili prikrivena imitacija Red Army i Ultrasa.
Kolumna / Kolumne | 30. 07. 2020. u 09:30 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slijedeći opći dualizam Mostara i navijačke skupine su ovdje dvije, to je već poznato. Svaka ima svoj klub, svaki klub ima svoju stranu, pa je analogno tome svaka navijačka grupa odabrala stranu. Grada. Iako se svaka od njih zalaže u pjesmama kako je jedina prava u gradu, čini se kako je na kraju svaka našla svoju pravu stranu grada. I bila!

Turistima, putnicima namjernicima, onima koji su neupućeni ili vjeruju u jedinstveni grad i jedinstvo svih Mostaraca, lijepo oslikani murali, zidovi i ograde pokazat će u čijem su dijelu grada. Ne trebaju ti karta, GPS ili Google Maps. Čak niti daltonistima neće biti teško razaznati koje boje pripadaju kojoj strani. Makar su crvena, crna i bijela i kod jednih i drugih, neke druge boje ih razlikuju. Ono što vam stranke neće baš svaki put priznati, politički korektni prevaranti zatajiti, običan narod od straha prešutjeti pred kamerom, navijačke grupe pokažu na atraktivan vizualni način – Red Army lijevo, Ultrasi desno.

Foto: Bljesak.info / RA 1981

Takav prepolovljeni Mostar prava je administrativna noćna mora, mada je administracija, je l', zajednička. No, jednako kao što ne može administracija znana i kao Grad Mostar baš imati zadnju kad se puštaju slajdovi i prave fešte pod Starim mostom, kao što ni ti što vedre i oblače pod Starim nemaju nikakav doseg za ono što se zbiva pred Kosačom, tako su i navijačke grupe odlučile preskočiti formalnosti i gnjavažu, pa ih ne zanimaju ni tenderi ni tenderska dokumentacija, ni raspisani natječaji, niti dozvole.

One žive svoj paralelni život i rade k'o Kinezi na onom Pelješkom mostu – praktično popodne prođeš pored nekog  sivog zida, a već sutra kad opet prođeš - zid je dobio nove boje i novi izgled, skupa s porukom! Kad malo bolje razmisliš, zbilja, svi izvođači radova u ovom gradu trebali bi se ugledati na navijačke skupine. I dok ovi grade stotinu metara ceste dvije godine, otaljavaju radove po parkovima i uglavnom krpe do prve kiše – navijačke grupe svoj posao odrade u tili čas! I ne samo to – oni stalno popravljaju svoje radove – kiša, sunce, zub vremena…nije problem, eto ekipe opet – i stvar opet k'o nova!

Zid zgrade – može! Ograda mosta – može! Dugi zid kraj ceste – piece of cake! Dođu ljudi s opremom, njih desetak, dvadeset, k'o mravi, cap – carap! Gotovo što kažeš keks! A ovi kilavci, što su plaćeni za radove po gradu, jedan radi, sedam ih gleda!

Foto: Bljesak.info / Mostar je Zrinjski
Foto: Bljesak.info / Wild West 

I što je najbolje kod navijačkih skupina – oni rade i izvan sezone! Evo, ne igra se Premijer liga BiH već pet mjeseci, a oni nikad nisu bili vrijedniji! Ne treba im niti nogomet da bi oni bili navijači! Ne treba im igra, da bi se oni oglašavali! Ne trebaju im tribine da bi shvaćali svoju važnost!

I stoga, zbilja ne znam kako se nitko u Gradu Mostaru nije sjetio otpustiti sve ove kilavce, zabušivače i uhljebe, sve ove uzaludne potrošače javnog novca, spaliti usput sve protokole i pravila – i lijepo predati  tim ljudima ključ grada u njihove ruke. Da to lijepo i službeno objave, pa da budemo sigurni u ono što neki sumnjaju godinama – navijačke skupine neka vladaju gradom! Na kraju krajeva, samo one nekako izgledaju u ovom trenutku i u ovom gradu kao da imaju smisla i kao da imaju budućnost.

I ne samo to, imaju podršku  običnog svijeta! Kad ste vidjeli da se neka baba zaletjela krečom na mural Red Armyja?  Ili da je kakav ljutiti brko odlučio prefarbati lijepo ispisane poruke Ultrasa? Ili kad su neki punkeri odlučili došarati svoje A u krugu na neki zid prethodno ispisan od strane navijača? Kad ste vidjeli da su imena zaljubljenog para osvanula na takvom mjestu ili kako se neki junak potpisao svojim imenom posred murala i tako ga oskvrnuo?

Foto: Bljesak.info / Navijači mostarskog Veleža odlučili su u naselju Donja Mahala posvetiti veliki mural u čast klupskim legendama Dušanu Bajeviću i Semiru Tuci

Kad se to neka grupa građana ili nevladina organizacija pobunila protiv navijača i njihove umjetnosti u svom kvartu? Jok! Samo drugi navijači to eventualno smiju, a i to je u neku ruku prošlost – svaka grupa svoju stranu u miru pitura. A nevladine organizacije i ovi što općenito ganjaju pravdu ne smiju napisati niti kako navijači lijepe naljepnice na znakove i semafore i kako to nije lijepo, ni korisno, a pogotovo nepraktično, jer nitko živ ne vidi što uopće na tim naljepnicama piše!

Stoga, hajde da prestanemo s ovom maskaradom. Ionako počinje nogometna sezona, uskoro će i izbori, pa neka to bude i službeno. Bilo bi to prvi put u zadnjih toliko godina da se u Mostaru nešto učini, a da nije fejk i da odgovara stvarnom stanju na terenu.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close