E=mc2

Kemija, egzistencija, inteligencija

Ovi sada na vlasti nisu bezobrazni, nisu lopovi, oni su glupi, kao i oni koji ih biraju. Eto to je sva tragedija.
Kolumna / Kolumne | 24. 07. 2019. u 10:20 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih dana saznali smo kako je vitalni nacionalni interes srpskoga naroda u Bosni i Hercegovini izgradnja Pelješkoga mosta. Pritom, mnogi zaboravljaju kako upravo na Pelješcu živi relativno pristojan broj Hrvata s razvodnjenim krvnim zrncima ilitiga onih s kojima se ratovalo ranih devedesetih.

Da ponajprije objasnimo, kad se komšija i komšinica posvade, a čine to gotovo svakodnevno, ne miješam im se u prilično glasnu raspravu, a bogme su oboje iznimno glasni. Kad u tom nadglasavanju posegnu za bacanjem predmeta po kući, ni tad im se ne miješam. Zanimljivo, obično se nakon toga i smire, valjda dok pometu razbijeno staklo i arkopal. I tu jednako podijele odgovornosti kao i tijekom svađe.

Netko bi rekao da je to zlostavljanje u obitelji, vjerojatno jeste, ali oboje to čine jedno drugomu tako da čovjek nije načisto koga okriviti. Valjda je to ljubav, kad sve dijelite. Malac im je sladak, plav, tih, isto tako voli bacati stvari, što će dijete, naučilo da tako treba. Kupim mu katkad kradom čokoladicu, bombone, uhvatio sam ga koji put da nam zvoni na vrata, pravio se da nisam primijetio. Jednom sam ga uhvatio kako pokušava dodirnuti sijalicu iznad vrata, tad sam ga ukorio. Potom promijenio sijalicu onom LED, sudeći prema roditeljima, nastavit će je pokušavati doskočiti. Barem neka se ne poreže ili opeče.

Isto tako, kad Hrvatska pravi Pelješki most, ne miješam im se. Kad uhvate Kineze da rade na crno, ne miješam im se. Ako pođu gađati nas migrantima, izmaknem se. Kad pođu odlagati nuklearni otpad... Ma samo neka je sve po propisima, ljudi. LED sijalica, da se dijete ne opeče. Mislim, kad u Otoci mangan odlažu umjesto da ga koriste, to nije otrovno, to je debilno, bacati novac. Jedna od teorija kaže da je suvremeni benzinski motor nastao tako što su braća Rockefeller imali puno otpada u proizvodnji petroleja pa su zatražili od znanstvenika da osmisle kako taj otpad unovčiti.

Krpa našla zakrpu

Osim što se svađaju oko nekog tamo mosta u susjednoj Europskoj uniji, vole se oni posvađati oko Vijeća ministara BiH, mjesecima se svađaju i oko Federalne vlade i oko Vlade HNŽ-a (podsjetit ću kako je Skupština ove županije prva imenovana nakon izbora, u svjetlu vječne koalicije HDZ-a BiH i SDA; međutim, isto tako se niti dvije, po statutima neustavne Srpkinje, nisu mogle dogovoriti koja je veći Srbin pa Skupština nikad nije imenovala svoje prvake, a samim time ni HNŽ nije pomaknula dalje).

Od jučer se više ne svađaju oko mjere o privremenom financiranju, a mjesecima su izbjegavali zasjedanja, te nije bilo Denisa, te nije bilo Vjeke, ja ću tebi vojvodo, a ti meni serdaru, a oba znamo koja smo... Kaže još Vjeko da je državni proračun spreman, najavljuje Jelka da su i neke mjere reforme spremne u Federaciji... I sad bi vaša reakcija bila... Naravno, i ja sam prvo to rekao.

Kaže, neće đubrad, bogate se na našoj grbači, vidiš ti kako je njima dobro i blabla. Ali varate se.Prije nastavka čitanja ovog promišljanja zamolio bih vas da se referirate na posljednji tekst kolege Pirketa, jer ono što ćete sada čuti je možda samo deduciranje njegovih misli objavljenih u petak.

Vi ste uvjereni da su oni đubrad, pokvarenjaci. No, opet, svejedno ih birate. Sasvim je logičan zaključak kako vi pojma nemate i da oni zapravo đubrad ni pokvarenjaci nisu. Mislim, samo je nakon sjednice Vijeća Vjeko rekao da mu je savjest čista. I ja u to čak niti ne sumnjam.

Vlast je refleksija države čija je, više puta su novinari posljednjih dana istaknuli u Velikoj Britaniji, u kojoj se ne zna tko tu koga (ukoliko živite pod nekim teškim kamenom posljednjih godinu dana, oni bi izišli iz Unije, ali ne bez sporazuma, kojeg sami odbijaju jer im se ne sviđa; EU im je već rekla da ‘tko te šiša, tko te ****, možemo mi i bez tebe, velkabritanijaaa, velkabritanija!’). UK je trenutno u rasulu, funta je propala k'o dinar poslije Ante Markovića, a Marxa i Engelsa mladost čita k’o u nas horoskop.

Pogled preko ograde

Istina je, dabome, da ni u nas vlast nije ni sekundu bolja od naroda koji je izabrao. Tako, ukoliko vam se postupci članova Predsjedništva BiH posljednjih mjeseci čine nelogičnim i glupim, to je zato što jesu. Inteligencija je, osnovnom definicijom, način suočavanja s problemima. To je metoda sagledavanja situacije iz druge perspektive. Ali i mrav koji nosi zrno na leđima pa naiđe na lokvu skrene, a definitivno mrava ne smatramo inteligentnim. I on uspije spoznati perspektivu koju ne vidi, da se lokva može i zaobići, ne nužno pregaziti.

Inteligencija je ipak sagledavanje četvrte dimenzije, rezultata vlastite akcije u vremenu. Tako, primjerice, majmuni, psi, vrane, nerijetko posegnu za neobičnim oružjem: poviknu naglas tipa “zmija” i nastane panika, a potom oni priđu plodovima ili lešini i jedu. Dezavuiraju javnost jer su svjesni kako će nekoliko narednih minuta lakše do hrane i izobilja. Ali iako pse, majmune i vrane smatramo inteligentnim, ne smatramo ih definicijom inteligentnog bića iz prostog razloga što im se taj transcedentalni osjećaj vremena, akcije i reakcije ne proteže daleko u budućnost.

Tu je taj problem i s nama. Odluka o privremenom financiranju je kratkoročan potez. Posljednjih pola godine iste su takve donosili Miličević i Džindić za Aluminij, kratkoročne mjere. A trebalo je jasno reći ljudima prije pola godine, evo vam novac, ugasite ćelije, ajte kratko na biro, a mi ćemo vas prodati ili smisliti drugo rješenje pa se vratite na posao uzdignuta čela. Isto je kratkoročna mjera prđenje oko Pelješkoga mosta ili o nuklearnom otpadu – ne, naše vlasti nikad nisu pokazale dozu inteligencije da konačno riješe pitanje granice sjedanjem za pregovarački stol, a ne pred kompjuter za pisanje priopćenja.

Uostalom, ima ona rupa u Mostaru, na Bulevaru narodne revolucije, evo mjesecima, a sad čini mi se i godinama, kako se oni kao kofol bore s tom rupom, ona i dalje propada, opet je duboka 20cm i samo je pitanje dana kada će prvi kamion propasti kroz Bulevar. Inteligencija je prepoznati problem s tom rupom i problem sanirati. Inteligencija je prepoznati kako iskoristiti Pelješki most, kako unovčiti nuklearni otpad (možda vam to ne sjeda u glavu, ali nuklearna energija je najnapredniji način dobivanja energije, s najmanje štete po čovjeka i okoliš). Inteligencija je bilo iskopati Vranduk lopatama za 7 mjeseci (koliko ga ono dugo “saniraju”?)

Ovi sada na vlasti nisu bezobrazni, nisu lopovi, oni su glupi, kao i oni koji ih biraju. Eto to je sva tragedija.

Kopirati
Drag cursor here to close