Sami izvucite zaključke

Kako sam preš'o igricu

Mislim, priča ima logike, u Mostaru su 12 godina zaboravili održati lokalne izbore, pitanje je hoće li se i ove godine sjetiti.
Kolumna / Kolumne | 28. 10. 2020. u 10:00 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne znam jeste li primijetili kako se posljednjih dana ništa ne događa. To je praktično smrt za svakog komentatora društvene zbilje, nevladinog aktivistu i eksperta u svojoj oblasti, jer kako drukčije da jadni mi zaradimo koricu kruha našeg iskačući iz paštete i metiljajući se u sve kao Zvijezda margarin?!

Proteklih tjedana očito je čak kako i Instagram influenceri objavljuju stare slike s ljetovanja u Grčkoj ili Italiji, a pojedini su bili prisiljeni birati među starim, slabije lajkanim slikama, brisati ih i ponovno objavljivati uz noviji, lepršaviji produhovljeni potpis i trendi heštege.

Ja sam pak odlučio pretraživati dark Internet (to je isto Internet, samo nije na Googleu) i pronašao način da reverzibilno prisluškujem ove što nas prisluškuju. Znači, ono kad mi zovnemo mobitelom pa nešto šuška kao u pozadini, zamijenio sam nule i jedinice, prekucao igricu, stavio mobitel u lonac da bolje čujem i slušao malo ja njih za promjenu.Dok ste vi vraćali sat, ja sam izvrć'o prisluškivač.

Đedo otadžbine

Ako se ocem domovine zove čovjek koji probudi određenu naciju, kako se zove čovjek koji probuđenu naciju iščupa iz ralja međunarodne zajednice i ugovorenog braka s poturima i šokcima? Đedo otadžbine, dabome!

Đedo Milorad je tako proteklih dana prilično aktivan, jedan dan trkne do Ace Tviteraša na partiju šaha i pregovore o zračnoj luci Trebinje, drugog jutra već otvara novu COVID (ćirilicom bi trebalo biti ЦОВИД, ali ipak kažu da je КОВИД) bolnicu Sveti Vračevi u Bijeljini.

Nije lako ni zgodno, predizborna je kampanju u punom zamahu i Milorad gubi na svakom polju, "njih je više", kaže oporba, potom, dok on otvara COVID bolnicu u Bijeljini, umjetnici (čitaj svadbarski bendovi i kafanski svirači) mu prosvjeduju na bijeljinskom gradskom trgu. Ne protiv Miće Mičića, nego protiv zabrane okupljanja i zatvaranja kafana u vrijeme fajronta.

Svi znaju da i đedo Milorad voli uzeti mikrofon iza fajronta, ono kad parti prelazi u after i doista đedi Miloradu ništa ne ide na ruku proteklih tjedana.

Sudeći iz tajnih razgovora koji se mogu čuti iz ovog moga lonca, đedo se stigne odmoriti samo nakratko nedjeljom, kad obiđe najvažnijeg epidemiologa među Srbima: ma ne dr. Kona, ne ni onu Sarajku ministricu, nego svoga unuka. I kaže njemu mali:

Đedo, đedo, kaćeš ti da me plovozaš u svom helikoptelu?
Kako ću da te provozam u helikopteru, junačino đedina, kad je helikopter Vladin?
Ali đedo, đedo, ja bi' baš volijo da se plovozam u helikoptelu!

Misli se Milorad, odluči li provozati malca u helikopteru, a predizborna kampanja traje, razapet će ga BN i FTV, a možda osvane i na plakatu. Već ga je dobro opekao sukob s DNS-om, ali ga mali gleda najljepšim molećivim pogledom koji se mogao vidjeti među srpskim junacima još od Muse Kesedžije.

A šta misliš, junačino đedova, da tebi đedo kupi helikopter? Taj neće biti Vladin pa ćeš se smjeti vozati i u školu njime!

Mali ga malo gleda iskosa, prevrće očima, kad će:
Može, ali da idem i ja u čiča Ace na lanč, da mazimo jabuke za Instaglam.

Nezgodan pregovarač mali, vidi se da je đedovo dijete, misli se Milorad šta na to, sve se preznojava, kad lupi:
E, ali šta ćemo s obdaništem? Moraš u obdanište!
Na to mu se mali mudrac, epidemiolog, nasmiješi u brk.
Ali, đedo, ti ćeš da ukineš i školu i obdanište, jel da, đedo, da hoćeš?

I tako u nedjelju popodne, unatoč preporukama epidemiologa, infektologa, ukinuše školu u Republici Srpskoj, naprasno, naprečac, a đedo Milorad ode oduzeti policiji jedan helikopter što je lani obećao. Šta ćeš, đedina zakletva, epidemiolog mali, kad kaže, nema izvlačenja.

Minvajl, na Ciglanama

Ne znam jeste li primijetili kako je Donaldu Trumpu najveći politički protivnik ne podrumski Joe Biden, ne prosvjedi američkih crnaca i sirotinje, nego on sam. Naime, obitelj Trump u potpunosti sama vodi tu zemlju s tristo milijuna ljudi. I to ne u nekoj običnoj predizbornoj godini, nego u jeku globalne pandemije smrtonosnog virusa.

To ne bi bilo nezgodno da u obiteljima Trump i Cushner ima barem jedna osoba s tri čiste u glavi, ali najpametnija među njima je Melania, a ona čak nije ni Trump. Plus ne voli Božić. Nije baš ni Donalda da obožava, ali što je, tu je. It is what it is.

Naša politika također ima svoju mikroverziju u američkoj politici, samo što su naši Trumpovi s Ciglana. Naime, Izetbegovići, kao jedini živi plod daytonske Bosne i Hercegovine koji se svim silama trudi da izvrne njezin smisao, čista su kopija svojih globalnih prijatelja SAD-a. Isto

kao šoumen Donald, u nas je Bakir isto pjevač i gitarista, ne zna se da je ikad išta drugo dobro radio. Isto kao Donald, dobio koronu u finalu predizborne utakmice, time se nekoliko dana moglo pričati o koroni i njegovoj patnji za ovaj napaćeni narod, umjesto o tome da bošnjačka politika nikud neće stići dok god je vode isključivo članovi obitelji Izetbegović.

Isto kao u Trumpovih, i ovdje je nevjesta najpametnija, siva eminencija, samo ovaj njen smoto je toliko smotan da nije uspio ni nju zaraziti novel korona virusom, pa vidiš li ti iz ovih prisluškivanja tko vodi ovu državu, evo što ga ne zovu u goste kad zovu Dragana i Milorada, nego bolan smoto ne zna ni čestito se zakašljat u Sebiju. A državu bi vodio.

I kad je vidio Donalda da se slika kofol za radnim stolom, u opuštenom izdanju, i Bakir pošao uslikati se pred policom s knjigama, kažu sada je to kao neki fol, treba imati metar knjiga u kući samo radi poziranja.

I dovikne on Sebiji:

Draga, raskopčao sam košulju, ali daj mi nešto radno, ono nemoj baš radno da bude kao sako nešto malo kao ležernije. Prsluk mi donesi! Uskoro šuškanje neko s druge strane vrata radne sobe i prigušeni zvuk Sebijinog glasa:
Eto prsluk!

Kad se Sebija odmaknula, otvori Bakir vrata, a ono onaj ružni prsluk što su đedovi i napušeni didžejevi nosali devedesetih, doduše, đedovi na košulju, a didžejevi kad se napuše na koncertu usred ljeta, na kupaće Speedo. Znamo samo da Bakir nije bio đed 90-ih.
I tako je nastala najpoznatija pandemijska fotografija u beha istoriji.

Treći s Bara

Što se trećega tiče, ne entiteta, nego beha lidera, nije se nešto iskazao proteklih dana. On je koronu preležao ljetos, što se helikoptera tiče, SOKO je zatvorio davno davno, a svi koji se prezivaju Čović, davno su ga se odrekli kao kamena spoticanja u životu ili su jednostavno pobjegli raditi u treće zemlje.

Proteklih dana toliko je tih jer ma koliko bila loša ova godina, on je odlučio kako će se stranka držati iznad pukog politikanstva jer to jednostavno nije njihova razina. Tako se, recimo, glede nedavnih studentskih prosjeda pred rektoratom, HDZ u liku osrednjeg snimatelja i još lošijeg predavača postavio visoko iznad politikanstva, čak na balkon rektorata.

To je provjereni recept u slučaju lidera hrvatskoga naroda u BiH, nije zucnuo kad su ugasili Aluminij, šutke je kimao glavom kad su vlasnici svadbenih salona tražili ukidanje okupljanja u pandemiji, šutke je isto klocao i pred vlasnicima kladionica, šutnjom je reagirao i na naknadno Bakirovo tumačenje Mostarskog sporazuma.

On računa na zaborav hrvatskoga naroda. Ono, kao što njemu godinama zaboravljaju propuste, kao što su zaboravili devedesetku pisati iza oporbenog HDZ-a, kao što su zaboravili tko je Ljubo Bešlić, Ante Jelavić... (slobodno nastavi niz) Dragan sada računa da će pod galamom oko pandemije bosanskohercegovački Hrvati zaboraviti izići na lokalne izbore i da će mu i ove godine za pobjedu biti dovoljno 17,5% biračkog tijela, kao što je uspio izmajmunirati protekle troje izbore. Mislim, priča ima logike, u Mostaru su 12 godina zaboravili održati lokalne izbore, pitanje je hoće li se i ove godine sjetiti.

Jedino, može biti nezgodno ako Hrvati zaborave, u tom svom općem oblivionu, i tko je Supermario. No definitivno se nema što čuti u obratnom prisluškivanju. No opet, može biti da je i Eronet propao k'o žeton pa dok te roaming prešalta gazdi m-telu, da se dio signala izgubi.

Trebalo bi sad kao mudro nešto poručiti na kraju, ali ništa se ne događa, kolumnisti, politički analitičari i influenceri su zamrznuti u ovakvim trenutcima, morat ćete sami izvlačiti zaključke, barem do lokalnih izbora. Ako ih i održe, kako je pošlo.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close