Industrija zabave i sreće

Jer domaće je najbolje!

Nema je u statistikama o uvozu i izvozu, svi se prave kako je nema, ali ona je u punom procvatu! Domaća industrija zabave!
Kolumna / Kolumne | 04. 03. 2021. u 09:30 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sine, zabavi se nečim! Iako je moja baba odavno s one strane, ostaje legendarna rečenica, ona kojom je davala do znanja kako ima posla, najčešće u kuhinji, i kako bi bio red da sjašim sa svojim pitanjima.

Znate, ono kad ste u jednoj od dječjih faza razvoja, postanete prilično naporni, jer vas apsolutno sve zanima. Uspjeli ste sagledati svijet oko sebe, ovladali ste otprilike dimenzijama, oblicima i bojama, ali sad vas zanima suština i svrha svega.

I u tim danima postanete izrazito naporni, jer ne samo da rafalnom paljbom postavljate pitanja ("k'o pokvarena ploča"), nego su to ona pitanja od najteže vrste. Smisao postojanja, tko smo, što smo, odakle smo? Pitanja postavljena intenzivno,  što direktno, a što umotano u celofan tipa – A, bako, zašto mi moramo umrijeti? Zašto smo se rodili, ako ćemu opet umrijeti?

Uf!

Baba je, naravno, pokušala odgovoriti, sve gladeći unuka po glavi, ali kako se unuk nije dao zadovoljiti aproksimativnim odgovorima, izvukla bi iz rukava džoker s likom Boga (Dragi Bogo, op. a.), onoga koji rješava sve i automatski je odgovor na sva pitanja. Istina, riješila bi baba elegantno tim džokerom većinu pitanja, obrisala ih k'o mrve truleksom, no znajući svog unuka nikad nije mogla biti sigurna da će, nakon klimanja glavom u znak prihvaćanja, uslijediti dramartuška stanka, a na kraju nje ono – Ali, bako...

Tada bi došlo do famozne rečenice – Sine, zabavi se nečim! Nakon nje uslijedilo je ritualno brzo okretanje u smjeru kuhinje i nastavak rečenice, obično u obliku – baba ima i pametnijeg posla!

Tek iz današnje pesrpektive shvaćam kako je mogla zeljanica biti važnija od najvećih životnih pitanja, kako je nadjevanje pileta moglo biti hitnije od odgovora o bitku, jer da bi čovjek opstao i produžio onu crticu između datuma rođenja i smrti (Vječna slava i hvala Đoletu!) s godinama shvati kako je najbolje učiniti sve da se ta pitanja izbjegnu.

Smisao života postane lopta između Messijevih nogu, gol i pad u devedeset petoj minuti, nova linija Mercedesa, odlazak na skijanje, more ili u zabavni park, a na kraju postaneš maher, pa samo slijediš industriju ljudske sreće, koja čini sve da bi odagnala muku zvanu smisao i stotinu pitanja oko njega.

Što sve čovjek nije izmislio samo da bi utekao krajnjem i konačnom – muzika, filmovi, sport, zabava svake vrste, tračevi, vicevi, tabloidi, luksuz i uživanje – sve je podređeno bježanju od strašnih pitanja i još strašnijih odgovora. Zapravo, bolje izgleda svaki horor film od horora kojeg vam može učiniti samo jedno pitanje o smislu i postojanju.

I tako je svuda. I svakome.

I onda se još čudite otkud ovdje kod nas u Bosni i Hercegovini ovakav cirkus? Svaki dan po deset novih problema, novih afera, novih izjava koje dižu tenzije, novih poziva na naoružavanje, stalno vrćenje filmova i prisjećanja na rat, trakavice i drame oko zakona, oko preglasavanja, dogovori radi nedogovora...

Kako ne kužite, pa važno je da se vrti, da se nečim zabavljamo, da ne bi ostali goli i sami sa samo jednim pitanjem – o smislu i postojanju. Prvo svega ovoga, pa onda i sebe samih.

I što se toga tiče, život ovdje je prava bajka.

I zato, ako ste anksiozni, napeti, nervozni, ako vam stalno izlazi mrak na oči i hvata vas jeza, ako ni tablete ne pomažu - zabavite se nečim! Ova zemlja je kao zemlja čokolade za klince!

Baš kao što je meni onomad baba znala reći, zabavi se, uđi u kolo i udri brigu na veselje! U ovoj zemlji barem možete pronaći lako temu kojom ćete razvući mozak i biti rahat jedno deset godina. A ako ponestane slučajno naših lokalnih, vazda uleti nešto regionalno da spasi dušu.

Evo, prijedlog – svaki dan okupirajte mozak pitanjem – hoćemo li prije dobiti novi Izborni zakon ili će prestati mjere borbe protiv pandemije? Garantiram vam dugogodišnju zabavu i nema straha da će vam misli pobjeći drugdje!

Ako hoćete nešto lepršavije, onda imate na izbor toliko toga da je teško odabrati – od gledanja tko će se prije umoriti, patrioti ili neprijatelji ove zemlje, pa sve do pitanja svih pitanja – koliko će trebati vremena da se izgradi novi nacionalni stadion?

Za one željne brze zabave tu je aktualna saga o cjepivu, nema šanse da ne zavarate mozak ovom temom i odagnate svake druge strepnje i tegobe!

Za Level Pro igrače tu je stalno pitanje je li država stara tisuću godina ili je nastala u Mrkonjić Gradu ili Daytonu? Novi patchevi stižu svakodnevno, a verzije s novim levelima pojavljuju se intenzivno i periodično. Naravno, samo za stalne pretplatnike tu su sage o otcjepljenju RS-a, jednakopravnosti Hrvata i građanskom uređenju države, uz koje vam ne može biti nimalo dosadno.

I ne samo da vam neće biti dosadno, nego ćete biti i presretni. Jer, kako kaže stara pjesma, sreća je lijepa samo dok se čeka. A ako se igdje čeka, ovdje se čeka!

Zapravo, iz ove pesrpektive gledano, naša industrija zabave radi punom parom i jedna je od najpostojanijih na kugli zemaljskoj! I radi tako dobro da me čudi što nismo negdje na vrhu liste najsretnijih naroda na svijetu.

Tamo gdje obično stavljaju Dance, Šveđane i Norvežane. Ili Fince.

Čuj Fince? A mi imamo još i Sejdića pride!

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close