Klizna situacija

Imuno krdo: Šta nas briga za dva miliona

Nije BiH endemski primjer kapilarne korupcije, ali jeste unikatna po nivou apatije svojih građana
Kolumna / Kolumne | 24. 07. 2020. u 10:45 Emir IMAMOVIĆ PIRKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eric Larson, karijerni američki diplomata sa sedamnaest godina iskustva u specijalnim misijama - od BiH, preko Kosova i Crne Gore, pa do bratskog i prijateljskog Konga - i na posebnim zadacima istraživanja i dokumentiranja ratnih zločina, organiziranog kriminala, korupcije i drugih privrednih grana, stupio je na dužnost savjetnika za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo.

 „Radio sam u pravosuđu 35 godina sa posebnim naglaskom na sprečavanje i borbu protiv korupcije. Moje nedavno imenovanje na ovu poziciju je samo jedna od mnogih inicijativa koje smo poduzeli da bi vas podržali. Ali, u konačnici, ovo je vaša borba. Da bi BiH bila uspješna u borbi protiv korupcije potrebno je zalagenje svih nivoa vlasti i cijelog društva. Građani pojedinci moraju odbiti da se upuštaju u djelovanje sa korumpiranim osobama, i što je najvažnije, da prijavljuju djela korupcije. Samo narod BiH može očistiti ovu zemlju od pošasti korupcije“, rekao je, između ostalog, prvog radnog dana.

„Prije dvadesetak dana Mirzi Hukeljiću, jednom od dvojice državnih tužilaca koji vode istragu u predmetu respiratori, ponuđeno je dva miliona maraka kako bi iz optužnice koja se očekuje izostavio federalnog premijera Fadila Novalića!Ova informacija Inforadaru je ekskluzivno potvrđena iz izvora bliskih administraciji Američke ambasade u BiH.Prema istim izvorima, nakon što je dobio ponudu koja je sama po sebi dovoljna za novu optužnicu, Hukeljić je zbog nepovjerenja u državne institucije koje su pod političkom kontrolom SDA, HDZ i SNSD-a, o svemu odmah obavijestio Američku ambasadu, o čemu je napravljen i zapisnik.Cijeli spis potom je proslijeđen odgovarajućim službama u Sjedinjenim Američkim Državama jer je riječ o do sada nezapamćenom slučaju političke korupcije i pokušaja mita prema predstavniku državnog pravosuđa“, objavio je Alemdin Šišić, dugogodišnji novinar i glavni urednik portala Inforadar.

Na prvi pogled, sretno smo stigli na početak jedne velike, ogromne, strašne afere. Na drugi i sve ostale, tamo smo gdje smo i bili, a na francuskom se kaže: u tri pičke materine.

Umjesto da naslovnice vriše, prime time puca od razgovora na ovu temu, policijske sirene zavijaju, dok se društvene mreže žare, a javnost kuha od bijesa, nije se desilo skoro ništa.

„Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene pružanju podrške uvjetima u kojima odgovorni, profesionalni sektor pravde može funkcionirati neovisno o političkom utjecaju“, poručili su iz Ambasade SAD-a i to na Twitteru, dok Tužiteljstvo BiH tvrdi kako njima, u konkretnom slučaju, niko nije nudio nikakve pare. Ostale, misli se i na slučajeve i na keš, nisu spominjali.

Nije, naravno da nije, Bosna i Hercegovina endemski primjer kapilarne korupcije i kriminala organiziranog do te mjere da se ne zna gdje prestaju ustrojene bane, a počinje politička elita, ali jeste unikatna po nivou apatije svojih građana koji mirno i dostojanstveno plaze jedni po drugima, dijele koronu i laju na Mjesec jer im je komplicirano otići na godišnji.

I drugdje se, drugačije kazano, nudi mito tužiteljima i policiji, postavljaju eksplozivne naprave pod automobile sudija, otimaju djeca beskompromisnim istražiteljima i političarima, ali se svugdje, kada se otkrije nešto poput ove priče o Fadilu, milionima i disaljkama, vlast nasekira, a društvo zaljulja. Mi, vidimo, ne trzamo, dok se triling asova predano bavi izvođenjem predstave čiji je cilj odgoditi lokalne izbore, no ne iz epidemioloških razloga, već zbog njihovog dogovora čije detalje ne znamo, a teško da ćemo ih ikada i saznati.

Razuzdani virus, traume nezavršenog rata, više istina od broja stanovnika, vitalna međuetnička mržnja, nikakva ekonomija, demografska katastrofa i tako dalje i tako redom – upisati po potrebi – redom su manji i, recimo tako, rješiviji problemi od sveopćeg tupila i imuniteta krda zbog kojeg se na jednu strašnu priču reagira kao na vijest o tome koja influencerica ima veće poprsje.

Storija o respiratorima, malinama i milionima, strašna je sama po sebi i po svemu – od količine bačenog, javnog novca, preko načina na koji je klasična kriminalna operacija vođena, pa do aktera koji su se pokazali kilavim koliko i bahatim – a njen  nastavak je... E, za to u našim službenim jezicima nema adekvatne riječi.

Zbog toga treba ponoviti da je „Mirzi Hukeljiću, jednom od dvojice državnih tužilaca koji vode istragu u predmetu respiratori, ponuđeno je dva miliona maraka kako bi iz optužnice koja se očekuje izostavio federalnog premijera Fadila Novalića! Nakon što je dobio ponudu koja je sama po sebi dovoljna za novu optužnicu, Hukeljić je zbog nepovjerenja u državne institucije koje su pod političkom kontrolom SDA, HDZ i SNSD-a, o svemu odmah obavijestio Američku ambasadu, o čemu je napravljen i zapisnik.Cijeli spis potom je proslijeđen odgovarajućim službama u Sjedinjenim Američkim Državama jer je riječ o do sada nezapamćenom slučaju političke korupcije i pokušaja mita prema predstavniku državnog pravosuđa“.

Nesreća u nesreći je što je ponavljanje uzaludno. Vlast koja ima ovakvu javnost i prateće birače, moći će i vladati pljačkati dok joj ne dosadi.

Ispada, eto, da će od svega neku korist izvući tek Eric Larson, savjetnik za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo. Čim je došao, odmah mu je objašnjeno da, kako je rekao, „narod BiH može očistiti ovu zemlju od pošasti korupcije“, samo što ima prečeg i lakšeg posla:da ne smeta bagri, već da joj se divi bez obzira na količinu dokaza protv nje.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close