Čerin

Ovogodišnji ''Susreti pod hrastom'' posvećeni književnom djelu Miljenka Stojića

Kultura / Knjige | 10. 09. 2012. u 08:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Halo, ovdje Herceg Bosna'', naziv je nove knjige Miljenka Stojića koja će se u javnosti pojaviti ovih dana. Riječ je o kolumnama koje je ovaj poznati književnik i novinar, inače vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'' i kolumnist portala HRsvijet, objavio u razdoblju između listopada 2010. i listopada 2011.

Ove godine fra Miljenko obilježava 25 godina svećeničkog rada. Tim povodom njegova rodna župa Sv. Stjepana na Čerinu, Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne i Matica Hrvatska Čitluk, u srijedu 19. rujna, organiziraju književnu večer ''Susreti pod hrastom'' na kojoj će biti riječi o njegovom ukupnom književnom stvaralaštvu te predstavljena njegova nova knjiga.

Čerinski ''Susreti pod hrastom'' kao znak sjećanja na fra Janka Bubala

O kakvoj se manifestaciji riječ te što posjetitelji mogu očekivati 19. rujna, za kada su susreti najavljeni, pokušali smo doznati kroz razgovor s Krešimirom Šegom, pročelnikom organizacijskog odbora Susreta.

''Susreti pod hrastom'' davno su započeli, 2004. Tom se prigodom u organizaciji Župnog ureda Čerin i DHK HB okupilo nekoliko pjesnika. To je bila književna večer na kojoj su pjesnici čitali svoje pjesme i govorili o književnicima koji su djelovali ili su rođeni na Čerinu – fra Janku Bubalu, jednom od najsnažnijih hrvatskih književnika druge polovice 20. stoljeća, fra Umbertu Lončaru, fra Stanku Vasilju, fra Ratimiru Kordiću i Božidaru Kaćunku'', kazao nam je Šego.

''Zahvaljujući književnom opusu fra Janka Bubala i činjenici da je desetljećima djelovao upravo u župi Čerin, ovo se malo mjesto našlo na zemljovidu hrvatske književnosti'', kaže Šego, najavljujući kako će se upravo književni rad fra Janka Bubala naći u žiži 2013., kada se obilježava stota obljetnica njegovog rođenja.

''Ova je književna večer poglavito sjećanje na fra Janka, čija stota obljetnica rođenja pada 2013. kad će se održati ''Susreti pod hrastom'' posvećeni njegovu djelu i životu. Ideja o imenu susreta vezana je uz hrast pred crkvom pod kojim je on često znao sjediti, čitati, pisati ili razgovarati s gostima ili župljanima. Hrast je i danas nauzgor, u punoj snazi, a jedan od tvoraca imena Susreta jest ondašnji čerinski župnik fra Mate Dragićević. Zahvaljujući fra Janku, Čerin je i po djelu drugih autora ušao u hrvatsku književnost, a jedan od najčešćih gostiju bio je znameniti hrvatski književnik Dubravko Horvatić, koji je napisao nezaboravne putopise ne samo o Čerinu i Brotnju, već i mnogim drugim našim krajevima – Rami, Tomislavgradu, Livnu, Stocu i Dubravama, Čapljini, srednjoj Bosni…

Ovogodišnji susreti posvećeni književnom djelu Miljenka Stojića

Kad je, pak, u pitanju ovogodišnji program ''pod hrastom'', Šego ističe kako će on biti posvećen Miljenku Stojiću, čiji su književni početci vezani upravo za Čerin.

''Ovogodišnji Susreti posvećeni su književnom djelu Miljenka Stojića, književnika rođena u čerinskoj župi, a povod je njegov srebrni svećenički jubilej i nekoliko iznimno vrijednih knjiga koje je objavio u posljednje vrijeme'', kaže Krešimir Šego naglašavajući kako će o piscima koji su živjeli na Čerinu govoriti fra Dario Dodig, čerinski župnik, a o književnom djelu Miljenka Stojića govorit će prof. dr. Šimun Musa, Zdravko Kordić, Marina Kljajo Radić, Ivan Zlopaša i Krešo Šego. Naravno, predstavit će se i autor.

U ''Susretima pod hrastom'' sudjelovat će i učenici Glazbene osnovne škole ''Brotnjo'', a pjesme će čitati i program voditi Tina Laco.

Ovogodišnji program započinje svetom misom u srijedu 19. rujna u 18.00. Književni susret će se održati nakon sv. mise kod spomenika hrvatskim braniteljima na Čerinu, najavljuje Šego.

Prema njegovim tvrdnjama ova će manifestacija u budućnosti prerasti u tradicionalnu.

''Spomenuo sam, planira se Susrete održavati svake godine i uvijek će biti posvećeni djelu nekog od autora koji je rođen ili je živio u ovom kraju. Tema je napretek! Također planiramo redovito objaviti i knjižicu koja će biti plod Susreta. Susreti će vjerojatno povremeno obuhvaćati i šire kulturne teme, a ne samo književne'', zaključio je Krešimir Šego, pročelnik organizacijskog odbora Susreta.

Kopirati
Drag cursor here to close