Šantićeve večeri

‘Stripovijetke’ – Kočićev Jablan u stripu predstavljen u Mostaru

Priređivač Zoran Pejašinović kazao je kako je zapravo riječ o promociji biografije Petra Kočića koja je nastala iz pera njegovog prijatelja, suradnika i kuma Vase Glušca.
Kultura / Knjige | 17. 10. 2020. u 11:28 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Stripovijetke – pripovijetka Petra Kočića Јablan u stripu” naziv je izložbe koja je otvorena sinoć u Vladičanskom dvoru u Mostaru, u okviru 101. Šantićevih večeri poezije.

Uz izložbu je predstavljena i monografija “Stripovijetke” te knjiga “Petar Kočić – život i rad”.

Organizatori su istakli kako je riječ o predstavljanju Kočića u devetoj dimenziji, točnije u devetoj umjetnosti, gdje je prikazano pet Kočićevih pripovijedaka u stripu, a ujedno i predstavljanje knjige Vase Glušca o Petru Kočiću koju je priredio Zoran Pejašinović.

Direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS-a Ljilja Petrović Zečić, koja je bila jedan od predstavljača, istaknula je kako je značaj ovog programa upravo u tome što je to predstavljanje Kočića u jednom sasvim novom svjetlu.

“Prošle su 102. godine od smrti Kočića, dakle prošlo je jedno čitavo stoljeće i ovo je jedan način da približimo Kočića, njegove pripovijetke i njegovo djelo čitateljskoj publici. Ovo izdanje doživjelo je nekoliko prijevoda, a prevedeno je na grčki, ruski, njemački, francuski i engleski jezik. U pripremi je i kinesko izdanje”, kazala je Petrović Zečić te naglasila kako su ‘Stripovijetke’ radili profesionalni strip crtači.

Foto: Fena / Stripovijetke

Govoreći o knjizi, priređivač Zoran Pejašinović kazao je kako je zapravo riječ o promociji biografije Petra Kočića koja je nastala iz pera njegovog prijatelja, suradnika i kuma Vase Glušca.

“Knjiga ima neku zavičajnu, umjetničku pa i turističku notu i drago mi je što ćemo u Šantićevom Mostaru govoriti o Kočiću i što će Mostarci imati priliku da malo više čuju o njemu, uz napomenu da su se Kočić i Aleksa Šantić dobro poznavali i da su imali zajedničke prijatelje”, kazao je Pejašinović.

O bliskoj vezi Petra Kočića i srpskih književnika, intelektualaca iz Mostara i Hercegovine, govorio je profesor banjalučkog Filozofskog fakulteta Borivoje Milošević.

“Kočića kao krajiškog književnika, tribuna i političara povezivalo je mnogo toga sa njegovim sunarodnjacima iz Hercegovine, zajednički književni rad, poštovanje koje su osjećali jedni prema drugima, objavljivanje u istim ili sličnim časopisima, duboka ljubav koju su osjećali jedni prema drugima, a osim toga i politički angažman. Oni su jedna izuzetna generacija srpskih intelektualaca koja je rođena u Bosni i Hercegovini, tu je stasala i afirmirala se tijekom austrougarskog perioda i mislim da je ovo i lijep povod i lijepo mjesto da u Mostaru i Hercegovini, u vrijeme Šantićevih dana, baš govorimo o Petru Kočiću”, naglasio je Milošević.

Manifestacija “Šantićeve večeri poezije” održava se u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”, a bit će zatvorena 18. listopada izložbom dokumentarne građe “Mostarski književni krug” autora Zlatka Serdarevića, koja će biti upriličena u Vladičanskom dvoru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close