Promocija u Mostaru

Rozić za Bljesak: ‘Ogledalo duše’ je ambasador pozitivne energije

Autorica za knjigu kaže da je to zb(i)rka osjećaja i trenutaka skupljanih kroz godine i okupljenih na jednom mjestu u novoj knjizi.
Kultura / Knjige | 16. 05. 2018. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

‘Ogledalo duše’ zbirka je tekstova s istoimenog bloga autorice Jelene Rozić, koja će svoju promociju imati u Mostaru u subotu 19. svibnja . Autorica za knjigu kaže da je to zb(i)rka osjećaja i trenutaka skupljanih kroz godine i okupljenih na jednom mjestu u novoj knjizi. Više o knjizi, publici kojoj je ona namijenjena, iskrenoj emociji, maskama i šarenilu koje nas očekuje na promociji, autorica otkriva u razgovoru za Bljesak.info.

Bljesak.info: Ogledalo duše je zb(i)rka osjećaja i trenutaka, ova rečenica stoji u opisu knjige na naslovnici. Reci nam, o kakvoj se zbrci, odnosno zbirci, radi?

Rozić: Baš tako, zbirka i zbrka u jednom. Dizajner naslovnice za knjigu predložio mi je da ispod naslova stoji jedna rečenica koja će u najkraćim crtama opisati knjigu. Razmišljala sam što bi to moglo biti i sve što bih smislila zvučalo mi je previše ukočeno i nikako nije obuhvaćalo do kraja ono što ova knjiga zapravo jest. I onda je moj muž rekao da bi najbolje bilo da piše da je Ogledalo duše “zbirka zbrke nečega” nakon čega je meni sinula ta igra riječi i sve se poklopilo savršeno kao zadnji komadić slagalice koji će upotpuniti sliku. Zbirka tekstova koji su opet zbrka različitih osjećaja i trenutaka, gledanih kroz oči realnosti i mašte u isto vrijeme, sve se to nalazi u ovim koricama. Unutra su priče o gradovima, trenutcima, ljudima i ljubavi. Ti je motivi čine jednom svevremenskom zb(i)rkom.

Neuobičajena promocija 19.svibnja u Mostaru 
Prvo predstavljanje knjige uvijek je taj neki centralni događaj i nakon njega krenem skupljati dojmove i analizirati reakcije. U subotu smo pripremili zaista jednu divnu večer, opuštenu i pozitivnu, punu ljudi na pozornici. Čak i način čitanja tekstova neće biti klasičan, zamislili smo to kao paletu šarenila, kako glumačku, glazbenu tako i dizajnersku i sve moje čitatelje i naše posjetitelje očekuje stvarno jedna sadržajna večer. Nakon programa voljela bih pozvati i sve koji dođu da ostanu na druženju, to mi je i najdraži dio. Pripremili smo i kolekciju majica s citatima u potpisu LOLA.tees i Ogledalo duše koje će također biti dostupne na promociji tako da mogu obećati da neće biti nimalo dosadno i uobičajeno.



Bljesak.info:Tvoja ranija knjiga 'Jesi tu', autobiografski je roman, ovog puta su tu priče, također pričane u prvom licu. Koliko je teško, u sredini u kojoj jesmo, pustiti tu jednu iskrenu emociju van?

Rozić: S puštanjem emocija da ih svi vide u isto je vrijeme užasno teško i nevjerojatno lako. Ja sam uvijek na sredini između te dvije krajnosti. Teško mi je i uvijek sam u strahu od svega toga, ali uvijek to iznova radim, ne odustajem od tog prikaza sebe pred drugima bez maske i zaštite. Uvijek postoji taj rizik da će te nešto oštro dotaknuti ako hodaš bez tog zaštitnog stakla ispred sebe, ali bez tog se stakla ljepše živi i jasnije vidi. U našoj sredini teško je sve ako dozvoljavate da sredina bude ta koja će određivati kako će vaš život i san izgledati. Ja sam sa svojim emocijama na ti, što se vidi u svemu što pišem, pa je meni onda zbog toga puno lakše. Moji su tekstovi autobiografski, ja pišem iz duše, jer jedino tako znam da ne griješim. Sebe najbolje poznajem i zbog toga ostajem u tom prvom licu.

Bljesak.info: Zanimljiv detalj iz zbirke jeste i onaj kako se umjesto sadržaja u ovoj zbirci našla rečenica "Duša mi je..." koja se nastavlja svakim naslovom novog teksta.

Rozić: Tako je. Htjela sam napraviti nešto drukčije i novo, da ovo ne bude klasična zbirka barem po nečemu. Svaki naslov teksta nastavak je rečenice “Duša mi je…” jer sam kroz tekstove na blogu Ogledalo duše uvijek pisala baš iz duše. Tako se sad u knjizi vidi od čega sam sastavljena i mogu se vidjeti rečenice poput “Duša mi je sasvim obična subota.” ili “Duša mi je morska.” i tako do kraja. Moram priznati da mi je to jedan od najdražih detalja iz ovog izdanja.
Bljesak.info: Kome je knjiga namijenjena, odnosno jesu li prvenstveno žene tvoja publika?

Rozić: Kao što je i prva knjiga imala, tako sad i ova druga ima posvetu na početku. Posvetila sam je svima koji traže neko svoje ogledalo. Za mene je moje pisanje i stranica koju vodim uvijek bila središte i znala sam, ma gdje živjela, ma što radila i s kim se družila, da sam u tom središtu ona prava ja.Da se u to ogledalo uvijek mogu pogledati i podsjetiti se tko sam i zašto sam. Zato sam knjigu koja je proizašla iz stranice Ogledalo duše posvetila svima koji se traže, a znam da takvih ima mnogo. Žene jesu moja većinska čitateljska publika, ali uvijek se tu nađe i muškaraca. Njima će više pasati kad malo pooštrim pero, ali i toga ima u ovim stranicama.

Bljesak.info: Kakve su reakcije zasada?

Rozić: Trenutno mogu vidjeti da interes zbilja postoji, stalno dolaze upiti o prodajnim mjestima za knjige. Organizirala sam i darivanje putem svoje facebook stranice i instagram profila i čini mi se da će mi trebati cijeli jedan dan da sve te komentare skupim na jedno mjesto. Tako da sam zbilja zadovoljna i iznenađena velikim interesom za knjigu.

Bljesak.info: U pozivu na promociju svoju publiku potičete da obuku nešto šareno, također naslovnica donosi šarenilo? Je li i to ogledalo zbrke i pozitive?

Rozić: Naravno, dolazi ljeto i sve će boje živnuti. Naslovnica je šarena zato što mislim da danas postoji taj trend u kojem je dobro samo ono što je tužno. Ne mora tako biti, ne moramo plakati nad poezijom i tekstovima, to želim i dokazati. Ova je knjiga ambasador pozitivne energije, u njoj su opisani ljudi, gradovi, trenutci koji su čista sreća. Želim da nije sve crna kronika, da se i o ovakvim, sretnim, emocijama čita.

Knjiga će biti dostupnja u knjižari ALFA u Mepas Mallu u Mostaru, galeriji Claire Noel prekoputa Telemacha u Mostaru, LOLA.tees showroom u Ljubuškom te putem web prodaja prekostranice www.jesitu.com . U pripremi su i prodajna mjesta u drugim gradovima Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close