Promocija knjige

Prof.dr. Rifatbegović predstavio knjigu ''Donor i multivisceralna eksplantacija organa''

Prof. Rifatbegović je istakao da BiH zapravo ima sve što je potrebno jednoj zemlji da radi transplantacije ali se iz određenih razloga stalno se vraćamo na početak i nikako da se maknemo s tog početka.
Kultura / Knjige | 16. 06. 2021. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sinoć je u amfiteatru medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru upriličena promocija knjige „Donor i multivisceralna eksplantacija organa“ prof. dr. Zijaha Rifatbegovića. Domaćini su bili dekan prof. dr. Milenko Bevanda i prodekan za međunarodnu suradnju Medicinskog fakulteta Mostar prof. dr. Ivan Ćavar.

Na početku promocije u svojstvu domaćina, skup je pozdravio prof. Bevanda koji je poželio dobrodošlicu gostima ali se osvrnuo i na trenutno stanje te na budućnost transplantacijskog programa u BiH.

Foto:PR / Promocija knjige prof.dr. Rifatbegovića u Mostaru

Preko video linka nazočnima su se obratili prof. dr. Ferdinand Milbaher iz Beča koji je i napisao predgovor za ovu knjigu i koji je 1999. pokrenu transplantacijski proces u BiH.

Video porukama su se obratili i liječnici iz KB Merkur te iz Kliničkog centra Ljubljane koji su i bili suradnici na ovom vrhunskom udžbeniku koji je namijenjen svim Medicinskim fakultetima a i bolnicama i kliničkim centrima koji se bave ili se imaju namjeru baviti eksplantacijom i transplantacijom organa.

Kao promotor knjige u svojstvu domaćina govorio je prof. Ćavar koji se kratko osvrnuo na bogati sadržaj knjige ali je naglasio i potrebu ozbiljne reorganizacije kada je u pitanju transplantacija u BiH kako bi se ponovo došlo u situaciju da se presađivanjem organa spašavaju ljudski životi.

Predsjednik Udruženja/Udruge dijalizirani i transplantiranih bolesnika F BiH u svom govoru istaknuo je kako gotovo godinu i pol nemamo niti jedne transplantacije u BiH i kako se to pod hitno mora promijeniti. Također je naglasio da očekuje od SKB Mostar da u narednom periodu bude jedna od vodećih eksploatacijskih bolnica a u skoroj budućnosti i još jedan transplantacijski centar.

Na kraju o samoj knjizi govorio je njen autor, prof. dr. Rifatbegović koji se prije svega zahvalio domaćinu, te se osvrnuo na samo djelo na kojem je zajedno sa svojim suradnicima iz Slovenije, Hrvatske i Srbije radio gotovo 14 godina.

Prof. Rifatbegović je istakao da BiH zapravo ima sve što je potrebno jednoj zemlji da radi transplantacije ali se iz određenih razloga stalno se vraćamo na početak i nikako da se maknemo s tog početka. Također je spomenuo i zahvalio se i prijateljima kirurzima iz KB Merkur koji su u proteklim godinama bili supervizori kod transplantacija jetre u UKC Tuzla.

Na kraju promocije nastavljeno je druženje u holu amfiteatra uz osvježenje sudionika i ugodan razgovor.

Kopirati
Drag cursor here to close