Knjićevnost

Predstavljeni "Eseji, ogledi, studije" Elbise Ustamujić

U Mostaru je održano predstavljanje knjige "Eseji, ogledi, studije" autorice Elbise Ustamujić.
Kultura / Knjige | 20. 11. 2018. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u Centru za kulturu u ponedjeljak održano predstavljanje knjige "Eseji, ogledi, studije" autorice Elbise Ustamujić.

Na predstavljanju su o knjizi govorili Sanjin Kodrić s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Dijana Hadžizukić i Irma Marić s Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru.

Kako je rekla autorica knjige, ova knjiga je kulturni doprinos gradu Mostaru.

''Ova knjiga je u kontinuitetu s ostalim knjigama jer uvijek je kod mene u pitanju književnost, književna kritika esejistika, a tako je i ovog puta'', rekla je Elbisa.

Foto: Bljesak.info / Publika na predstavljanju knjige

U prvom dijelu knjige su tekstovi o vrlo značajnim književnicima, drugi dio se odnosi na književno jezična pitanja, a treći dio se odnosi na studije koje su rađene na fakultetima.

''Knjiga treba educirati i nastavnika u školi, intelektualce uopće jer bavi se krucijalnim pitanjima bošnjačke književnosti'', rekla je Elbisa.

Prof. Kodrić je istaknuo da je riječ o knjizi koja obuhvata uglavnom novije autoričine radove, ali je ona u suštinskom smislu rezultat višedesetljetnog iskustva, praktično više od cijelih pola stoljeća dugog nastavnog i znanstvenog anagažmana u oblasti proučavanja književne prakse Bosne i Hercegovine, s desecima znanstvenih i stručnih radova, među kojima su i prethodne knjige Elbise Ustamujić.

"Kao i u ranijim svojim radovima i knjigama, i ovdje se Elbisa Ustamujić bavi nekim od najznačajnijih pojava u književnosti Bosne i Hercegovine, pa piše prvenstveno o Meši Selimoviću, Ivi Andriću i Maku Dizdaru, kao kanonski najvažnijim autorima bosanskohercegovačkog književnog stvaranja, ali, isto tako, piše i o Huseinu Bašiću, uz Ćamila Sijarića vjerojatno najznačajnijem autoru bošnjačke književnosti iz Sandžaka, no i autoru čije književno djelo još uvijek nije dovoljno istraženo, a posebno nije adekvatno valorizirano u našoj književnoj historiografiji i kritici", kazao je Kodrić.

Profesor emeritus na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Elbisa Ustamujić rođena je 1936. godine u Ljigu, a 1962. diplomirala Jugoslavenske književnosti i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Utemeljila je Studij za jezike koji 2002. prerasta u Fakultet humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić". Osim "Eseja, ogleda i studija" objavila je još nekoliko knjiga među kojima su "Oblici pripovijedanja u romanima Meše Selimovića", "Tekst i analiza", udžbenik "Književnost III" i druge.

Kopirati
Drag cursor here to close