Knjiga Mile Bogovića

U Mostaru se razgovaralo o srpskom pravoslavlju u Hrvatskoj

Knjiga svjedoči, da se autor uza sve dužnosti bavio i srpskim pravoslavljem i svetosavljem, a katkad i ono njime. Svjedočanstvo je to o pokušaju dijaloga s tim izdankom pravoslavne ekumene.
Kultura / Knjige | 18. 08. 2018. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača promovirana je knjiga 'Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj' autora gospićko - senjskog biskupa u miru Mile Bogovića.

Knjigu 'Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj', koja ima tri poglavlja i 20 priloga, objavila je zagrebačka Alfa.

Knjiga svjedoči, da se autor uza sve dužnosti bavio i srpskim pravoslavljem i svetosavljem, a katkad i ono njime. Svjedočanstvo je to o pokušaju dijaloga s tim izdankom pravoslavne ekumene. Radi se o vrijednom doprinosu dijalogu i u vrijeme rata.

"Tema hrvatsko-srpskih odnosa, odnosa dviju država, odnosno dviju Crkava, odnosa katolika i pravoslavnih sržna je Bogovićeva tema koja seže u doba rasta Nemanjića ili sv. Save ili cara Dušana u srednjem vijeku do današnjih dana koji su bitno obilježeni nasljeđem Drugoga svjetskog rata, Domovinskoga rata i najnovijih osporavanja sa srpske strane proglašenja svetim blaženoga Alojzija Stepinca", kazao je na jednom od mnogih predstavljanja, glavni urednik knjige Božidar Petrač.

Biskup Mile Bogović rodio se 1939. u Cerovcu u blizini Slunja. Doktorirao je 1971. obranivši tezu 'Katolička crkva i pravoslavlje u Dalmaciji za mletačke vladavine'. Bio je profesor crkvene povijesti na Visokoj bogoslovskoj školi u Rijeci.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je u lipnju 1999. naslovnim biskupom Tamate i pomoćnim riječko-senjskim biskupom sa sjedištem u Gospiću, te mu dodijelio titulu naslovnoga biskupa Tamate. Godine 2000. postao je prvi gospićko-senjski biskup.

Na mostarskom predstavljanju knjige govorili su fra Miljenko Stojić i dr. fra Robert Jolić.

Kopirati
Drag cursor here to close