Godina dana od smrti

Mostar se prisjetio Predraga Lucića

Lucić je osnovnu i srednju školu završio u Splitu. Studirao je kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.
Kultura / Knjige | 11. 01. 2019. u 00:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U hotelu 'Bristol' u Mostaru održana je večer sjećanja na Predraga Lucića koji je bio redatelj, književnik i novinar. Umro je 10. siječnja 2018. godine.

U okviru programa govorili su Alija Behram Dino Mustafić, Amer Bahtijar, Nedžad Maksumić i Boris Ler. Osim govornog dijela, prikazan je i 10-minutni film u kojemu se govori o vezi Lucića i Mostara, a autor filma je Alija Behram.

"Predrag Lucić i njegov 'Feral' bili su 'svjetlo koje je gorilo za sve nas, posebno u Mostaru'. Bio je novinar, pisac i vrsni satiričar. Učio nas je hrabrosti, rugao se i crnim i crvenim uniformama, uglednim profesorima mržnje te domoljubnim lopovima iz nacionalnih interesa", kazao je između ostaloga Maksumić.

"Imao je ogromnu empatiju za svaku žrtvu, a njegove pjesme, tekstovi i drame, ne podsjećaju na ništa što ste čitali prije", istaknuo je Bahtijar u svom izlaganju.

Foto: Bljesak.info / Večer sjećanja na Lucića

"Njegovi humanistički pogledi dio su mog bića i takvi ljudi nikada ne odlaze. Hrabro i pametno je prstom ubadao tamo gdje ih je najviše bolilo", rekao je Mustafić. "O Mostaru je rekao da je jedan od najljepših gradova, govorio je kako mu teško pada da je Mostar nastradao u sudaru bešćutnih politika. Lucićevu veličinu priznavali su i oni koji se nisu slagali sa njim", ustvrdio je Behram.

Lucić je osnovnu i srednju školu završio u Splitu. Studirao je kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Režirao je u Beogradu, Splitu i Tuzli. Od siječnja 1985. povremeno surađivao je u 'Feralu', satiričnom podlistku 'Nedjeljne Dalmacije', navodi se na Wikipediji. Od 1988. do 2008. godine stalni je autor 'Ferala'.

S Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje 'Feral' koji tada (1989.) dobiva svoje puno ime 'Feral Tribune'. U ožujku 1993. godine napustio je 'Slobodnu Dalmaciju' i sa skupinom kolega pokrenuo satiričko-politički dvotjednik 'Feral Tribune'. Prve brojeve lista potpisivao je kao glavni i odgovorni urednik. U prosincu 1993. godine 'Feral Tribune' postao je tjednik. Bio je član je Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog centra P.E.N.-a.

Kopirati
Drag cursor here to close