Mostarska liska

Večeras predstava 'Zašto je poludeo gospodin R?'

Predstavu, rađenu po filmu Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, režirao je Bobo Jelčić.
Kultura / Kazalište | 20. 04. 2019. u 15:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foro:NPM / Večeras predstava 'Zašto je poludeo gospodin R?'

Predstava "Zašto je poludeo gospodin R?", u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, na programu je večeras, drugog dana Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska 2019", u Narodnom pozorištu u Mostaru u 20 sati. 

Predstavu, rađenu po filmu Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, režirao je Bobo Jelčić. 

"Stroj uzleta melje pojedinca. Fasbinder se buni protiv nehumanog napretka. Nama je blizak ovaj film, u vrijeme dok mi u našim zemljama koje su nastale poslije rata ili u vrijeme rata, nastojimo (mada ja ne volim tu vrstu analogija) prikačiti se za bolji život koji nam nudi EU ili neko drugo tijelo, kad naši političari konstantno govore o 4,0 posto napretka, povećanju BDP-a. 

Ako pratite vijesti, najčešće su rečenice o jednom fiktivnom porastu BDP-a, koji se onda preliva na porast plaća, mirovine, sugerira se svim sredstvima ekonomska stabilnost, jedan napredak, suficit sredstava koje imamo, zapravo, jedna bolja budućnost. Pritom, ostale su u pojedincima traume od rata i ne samo od rata, a one traju. One ne prate uzlet koji je ipak fiktivno ukucan u naš medijski prostor", kazao je Jelčić, priopćili su iz NP Mostar. 

U nedjelju, 21. travnja, na programu Mostarske liske je predstava "Anđeli Babilona" Mate Matišića, u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, dok u ponedjeljak, 22. travnja, dolaze gosti iz Hrvatske s predstavom "Mušica", nastala prema tekstu Angela Beolca Ruzzentea, u režiji Silvije Vadla, u izvedbi Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine. 

Utorak, 23. travnja, rezerviran je za nastup Oxygen Production iz Sarajeva i predstavu "Narodni poslanik" Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića. Narednog dana, 24. travnja, na programu su gosti iz Beograda, odnosno Presek Dijagonala s predstavom "Brak mrak" Antonija Amurija, čiju režiju potpisuje Tea Puharić. 

Zadnji dan natjecateljskog dijela, 25. travnja, nastupa Narodno pozorište RS iz Banja Luke s komedijom "Naši dani", Željka Stjepanovića, u režiji Juga Radivojevića. 

Festival će se zatvoriti 26. travnja ceremonijom dodjele nagrada i koncertom kantautora Damira Imamovića koji će biti održan u čast nagrađenima.

Kopirati
Drag cursor here to close