Mostarsko ljeto

U Mostaru premijerno izvedena predstava ''Srebrena krv''

Predstava "Srebrena krv" govori o sudbini dvojice braće koji prilikom pada Srebrenice u srpnju 1995. godine, pokušavaju krenuti ka slobodnoj teritoriji.
Kultura / Kazalište | 11. 07. 2018. u 21:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu manifestacije Mostarsko ljeto, u Narodnom pozorištu Mostar večeras je premijerno izvedena predstava "Srebrena krv", koju je režirao tuzlanski glumac Nedim Malkočević s ciljem da široj javnosti skrene pažnju na genocid koji se dogodio u Srebrenici prije 23 godine, javlja agencija Anadolija.

Iako se predstava igrala širom Bosne i Hercegovine, kako ističu organizatori i autori, veoma je značajno njezino predstavljanje u Mostaru i to baš na dan obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Mostar je imao jako slično iskustvo u tom periodu i smatram da je jako važno da ovu predstavu igramo za generacije koje su možda i sada u tom nekom emotivnom razvoju i koje su bombardirane raznim informacijama, spinovima izvrtanjem informacija i povijesti. U vremenu smo kada se vrši genocid nad historijom koju smo mi prešli", kaže Malkočević za Anadoliju.

Smatra da nove generacije koje upiju sve informacije trebaju pogledati predstavu u kojoj se iznose činjenice koje su se dogodile.

"Predstava je potpuno pacifistička i nosi poruke ljudske vrijednosti. Nosi poruke normalnog, civiliziranog života, a glavna poruka predstave je da je Evropa pogazila tu civilizaciju i pljunula svima u lice. I dandanas svima pljuje, a pitanje je koliko smo mi mentalno jaki i koliko smo ljudi da to vidimo i prepoznamo da vidimo i jasno imamo svoje stavove što se toga tiče", zaključio je Malkočević.

Uz Malkočevića u predstavi igra i Samir Karić. Njih dvojica su ujedno i autori teksta za ovu predstavu, a producent projekta je BKC Tuzla.

Predstava "Srebrena krv" govori o sudbini dvojice braće koji prilikom pada Srebrenice u srpnju 1995. godine, pokušavaju krenuti ka slobodnoj teritoriji. Između ostalog, radnja predstave je o prijeratnom životu u Srebrenici, likovi se prisjećaju prošlosti, a na originalan umjetnički način prikazuje se pad Srebrenice i suočavanje s onim što tragična sudbina nosi.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović ističe kako ova institucija svake godine daje svoj doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma.

Međutim, smatra da bi generalno obilježavanje ovog datuma trebalo biti centralni događaj u kulturi sjećanja ne samo Bošnjaka, već i drugih naroda koji se žele ubrajati u red civiliziranih naroda koji žele mir i prosperitet.

"Ono što nas zabrinjava jeste da se Bošnjacima prigovara da njeguju kult žrtve dok se, s druge strane, negira genocid i najavljuju se novi genocidi. Znamo da su Bošnjaci jedini narod kojem je sa zvanične skupštinske govornice najavljen genocid koji se nedugo nakon toga i ostvario. Svjedoci smo da se i ovih dana najavljuje genocid i da to ne smije biti uzeto zdravo za gotovo i da se ne smije preko toga olako preći. U svemu ovome zabrinjava činjenica da je malo događaja, predstava, filmova i knjiga o Srebrenici, a i drugim stradanjima u BiH. Tu su bošnjački intelektualci i kulturi radnici pozvani da daju puno više tome. Na neki način smo tu svi zakazali i vrijeme je da se trznemo iz apatije i pogledamo na svijet oko sebe koji nije baršunast kako nam se predstavlja", kazao je Mujkanović.

Kopirati
Drag cursor here to close