Nešto novo?

Što mostarska kazališta očekuju od novog Gradskog vijeća?

''Nadamo se da će Gradonačelnik Mostara, konačno, nakon 30 godina pauze dobiti savjetnika za kulturu'', kazao je Đulić.
Kultura / Kazalište | 02. 12. 2020. u 09:40 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska kazališta složna su u očekivanjima od nove gradske vlasti – novi pristup kulturi i veća financijska sredstva. Naime, brojne institucije u Gradu Mostaru izborom novog Gradskog vijeća nadaju se ''otkočenju'' koje je trajalo godinama, pa smo tako upitali kuće mostarskih glumaca koje sve češće dobivaju nagrade za svoje programe ne samo u BiH, nego i na međunarodnoj razini, što upravo oni očekuju od 20. prosinca.

Iz HNK Mostar naglasili su kako je kazalište i imalo dobru suradnju s čelnim ljudima Grada i nadležnih službi, no da se nadaju kako će ''s novim sazivom Gradskog vijeća kultura u Mostaru dobiti onaj status koji joj zaista pripada te da će se sukladno tome kroz proračun izdvajati više sredstava za sve kulturne institucije, umjetnike i programe". 

Prijenos osnivačkih prava

Sead Đulić, direktor Mostarskog teatra mladih poručio je za Bljesak.info kako se vesele samoj činjenici da će Mostar konačno dobiti Gradsko vijeće ''u koje će ući dosta novih i mladih ljudi, ako je suditi po ponuđenim listama''.

''Vjerujemo da će to donijeti transparentnije planiranje razvoja grada u cjelini, pa samim tim i kulture. U tom smislu vjerujemo da će i Služba za kulturu Gradske uprave konačno biti u funkciji kulture, a ne zatvoren birokratski aparat koji je prečesto sam sebi svrha. Nadamo se da će poslije izbora, a u što skorijem vremenu, Gradsko vijeće donijeti ozbiljnu Strategiju razvoja kulture u Mostaru, za razliku od sadašnjeg socijalnog pristupa kulturi. U tom smislu se nadamo da će i nezavisni oblici djelovanja u kulturi, kakav je i Mostarski teatar mladih, imati pristup proračunskim sredstvima za one projekte koji su od interesa za Mostar'', poručio je.

Što se tiče ostalih institucija kulture u Mostaru nadaju se, istaknuo je Đulić, konačnom i ozbiljnom dogovoru sa Vladom Hercegovačko-neretvanske županije o preuzimanju na financiranje i ostalih institucija kulture koje jesu od značaja za cijelu županiju.

''Na kraju krajeva to im je Dejtonska obaveza. Uz to, nadamo se da će Gradonačelnik Mostara, konačno, nakon 30 godina pauze dobiti savjetnika za kulturu'', kazao je Đulić.

Gradsko vijeće bi trebalo i u dogovoru s Vladom Hercegovačko-neretvanske županije do kraja dovesti prijenos osnivačkih prava u smislu proračunskog financiranja ustanova kulture, podsjetili su i iz Narodnog pozorišta Mostar. Naglasili su kako očekuju da će Gradsko vijeće prepoznati dosadašnji uspjeh pozorišta.

''Također, dalje kadrovsko jačanje i poboljšanje uvjeta rada imperativ je na kojem treba raditi rukovodstvo pozorišta, ali uz podršku Vijeća'', istaknuto je za Bljesak.info.

Povećanje kadra

Nova radna mjesta očekuju i u Pozorištu lutaka Mostar odakle su poručili da očekuju veće zalaganje za kulturne ustanove i njihove programe u Gradu Mostaru.

''Konkretno, očekujemo otvaranje novih radnih mjesta za zapošljavanje nedostajećeg kadra u tehničkom i glumačkom sektoru, povećanje financijskih sredstava za produkciju predstava, financijsku podršku o realizaciji Prvog festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru – FLUM kao i stimulaciju za uspješne kolektive koji ovom gradu donose slavu sa raznih međunarodnih festivala'', poručio je direktor Pozorišta lutaka Mostar Edin Kmetaš za Bljesak.info.

Direktorica Lutkarskog kazališta Mostar Ružica Bošković naglasila je isto, politička i financijska stabilnost grada su imperativ,  '' kako bismo zajedno mogli pratiti projekte i gledati u budućnost''.

Inače, mostarska kazališta su ove godine, obzirom na pandemiju, svojim gledateljima i posjetiteljima maksimalno prilagodili svoje programe koje su izvodili online i uživo uz poštivanje epidemioloških mjera. Suradnja HNK Mostar i Narodnog pozorišta Mostar poharala je kazališnu scenu u BiH jer je ''Identitluk'' pokupio bezbroj nagrada u cijeloj regiji, zbog čega je njihov rad dokaz da im buduća vlast treba posvestiti puno više pažnje.

Kopirati
Drag cursor here to close