Gospođa R

Nataša Tapušković za Bljesak.info: I kazalište prati kapitalistički trend

Fenomenalna glumica koja diše umjetnost i odiše jednostavnošću
Kultura / Kazalište | 22. 04. 2019. u 22:49 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava "Zašto je poludeo gospodin R?", u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, bila je na programu drugog dana Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska 2019", u Narodnom pozorištu.

Predstavu, rađenu po filmu Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, režirao je Bobo Jelčić, a Bljesak.inforazgovarao je gospođom R, odnosno s popularnom srbijanskom glumicom Natašom Tapušković.

Govoreći o samoj predstavi i tome zašto je poludio gospodin R, Tapušković je pojasnila kako predstava vrlo inteligentno i mudro pokušava odgovoriti zašto bi svatko od nas možda poludio.

Zašto bi svatko od nas poludio

''Predstava govori zašto bi svatko od nas možda poludio unutar sistema u kojem na neki način funkcioniramo danas čak i na globalnom nivou. Film na osnovu kojeg smo radili predstavu je iz 70-ih godina i taj kapitalizam već tada govori kako je čovjek u službi novca i uspjeha Sada je to samo naraslo, živimo krajnju materijalizaciju tog sistema'', rekla je Tapušković dodajući kako predstava nije dala specifičan odgovor, ali je na jedan ironijski, duhovit, ali gorak i surov način pokazala stav.

''Čini nam se da čovjek nema izlaza i mnogo mogućnosti. Radeći predstavu nismo ulazili u psihologiju, glavnog junaka, već u njegovu poziciju u društvu. Probe su bile neobične jer se skoro nismo bavili tekstom. Redatelj je pokušavao da svatko od nas shvati koja je pozicija iz koje nastupa. Ta pozicija je krucijalno rješenje, nešto je nastajalo bukvalno iz improvizacije. Ako je scena s tri lika u filmu, to je ostao jedan monolog... bilo je jako uzbudljivo kako nas je redatelj vodio do rješenja'', pojasnila je Tapušković.

I gospođa R, svojim ponašanjem mogla je doprinijeti tome da gospodin R poludi.

FOTO: Bljesak.info / Nataša Tapušković

''Gospođa R je jedna žena koja živi udobno naizgled. Čuva dijete, ima vremena da se bavi njegovim odgojem, a od muža očekuje da bude odgovoran i uzdržava porodicu. Sviđa joj se konformistički način života i lijepe stvari te želi da je dio srednje klase. Želi da joj muž dobije unaprjeđenje nje, dakle od njega ne traži samo sistem, već i žena'', rekla je o svojoj ulozi.

Respekt prema umjetnosti

Inače, Nataša Tapušković je glumica stvorena od jednostavne žene, koja diše umjetnost. Na osnovu toga brižljivo bira uloge radeći samo ono što joj se čini smisleno i sadržajno.

''Ja se uvijek preispitujem, vrlo sam odgovorna i tiče se moje odgovornosti prema sebi. Mada dodatno kako ste stariji sve vam više sužava višak stvari i ne želim da provedem tijekom dana ni par sati za nešto što nije dio mog puta i moje unutarnjosti. To je hrabro i usklađeno sa sobom. Ja pratim svoje potrebe i ništa drugo, to je moguće komforno, ali želim biti zadovoljna dok radim. To je osnova, želim da mi svaki proces pruži zadovoljstvo, ali nije mi uvijek lako jer često bivam tužna u odnosu na ponudu. I ova suradnja s Bobom je bila pokazatelj dobrih izbora, on je samo mene tražio za ovu ulogu i tako dobijete potvrdu da ste u pravu. Sve što treba doći će, a iz velikog respekta prema umjetnosti ide takvo moje ponašanje'', rekla je ova glumica.

Dok pojedine predstave ostvaruju fenomenalne rezultate, neprestano se priča o tome kako kazalište umire, jer i u samom kazalištu počinje vladati šund, a ova vrsna glumica smatra da je mnogo razloga za to.

Kazalište kao ljubav - zaustavlja vrijeme

FOTO: Bljesak.info / Nataša Tapušković

''Mnogo je faktora, pozorište se trudi zaraditi novac. To znate kada dobijete odgovor zašto se neka predstava ne igra, jer publika ne može da izdrži dva sata, neće se nasmijati predstavi jer nije dovoljno smiješna, razni su prohtjevi... ali to su sve izgovori. I pozorište prati taj kapitalistički trend, i nažalost, ima raznih potreba publike, no one nisu tako niske... Nove mlade generacije koje se pojavljuju nose nešto novo i sveže i imamo od njih šta naučiti, ali nažalost toliko malo vremena posvećuju literaturi, malo znaju i malo su opće obrazovani. Ne možete igrati Hamleta, a ne znati što je glavna biti, ne možete samopostojanjem znati, a nema sve na Internetu, to je sublimirana poruka koja se kroz internet šalje, ne možete ništa s tim... Ne možete 2000 stranica rata i mira pročitati na Internetu, to je dva mjeseca života ako uz to još nešto radite, no sve je pitanje opredjeljenja i uvijek imate izbor. U međuprostoru možete čitati ono što vas inspirira i s tim materijalom se svašta događa i publika biva nagrađena. Jer pozorište zaustavlja vrijeme, baš kao kad ste zaljubljeni, a to publici treba'' zaključila je Tapušković.

Kaže da je danas glavni nedostatak ideja, jer ni kazalište ni redatelji ne znaju zašto rade neku predstavu.

''Ideja ne može da se zna ako se životom ne brani, djeluje malo utopijski, ali iz iskustva znam'', rekla je Tapušković.

FOTO: Bljesak.info / Nataša Tapušković

Osim kada govori o kazalištu i umjetnosti, te ulogama koje radi, detalji o privatnom životu glumice rijetko se mogu vidjeti na naslovnicama.

''Ja se čak ne trudim sakriti privatni život. Živim normalno, idem na pijacu normalno, a tamo me nitko ne pozna i nisam interesantna. Vi zračite potrebu da vas netko vidi ili ne, ja se ne želim kamuflirati, ja doživim metamorfozu na pijaci i zapravo me nitko ni ne primijeti. Uvijek postoje neki koji žele da budu viđeni, da tako nešto zarade ili dobiju ulogu. Možda je stid glavna stvar'' kaže Tapušković.

Kopirati
Drag cursor here to close