Igor Memić

Mostarac pričom ''Old Bridge'' osvojio prestižnu britansku nagradu Papatanga

Pobjednička predstava „Old Bridge“ bit će izvedena prvi put u Bush teatru u Londonu (početak novog partnerstva Papatanga s kazalistem) u sklopu njihove sezone otvaranja nakon pandemije Covid-19.
Kultura / Kazalište | 14. 07. 2020. u 20:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papatango dobrotvorna organizacija  iz Velike Britanije koja otkriva i podržava nove dramske pisce kroz besplatne otvorene aplikacije pod motom: sve što vam treba je priča, ustanovio je i istoimenu prestižnu nagradu, za koju je ove godine bilo rekordnih 1.504 prijava.

U velikoj konkurenciji, kroz anonimno čitanje (samo tekst bez imena i prezimena pisca) osam članova komisije usaglašeno su za najboljeg dramskog pisca u 2020 godini izabrali Igora Memića, mostarca s londonskom adresom , odnosno njegovu priču „Old Bridge“.

Pobjednička predstava „Old Bridge“ bit će izvedena prvi put u Bush teatru u Londonu (početak novog partnerstva Papatanga s kazalistem) u sklopu njihove sezone otvaranja nakon pandemije Covid-19. Pod utjecajem Memićeve bosanskohercegovačke baštine, „Old Bridge“ istražuje istinitu priču o tome šta je zadesilo njegov rodni grad Mostar, za vrijeme građanskog rata u Jugoslaviji.

Anonimnim izborom pobjednika, kojeg su ove godine zajednički izabrali Papatango i Bush Theatre, Papatango nagrada za novo djelo je prva, i ostaje jedina godišnja, prilika u Velikoj Britaniji koja novom piscu garantira cjelovitu produkciju, publikaciju, proviziju od prodaje karata i punu podršku za ostvarenje sljedeće predstave.

Povrh toga, svaki sudionik ponaosob dobiva povratne informacije o svom scenariju, posvećenost koju ne pruža niti jedna druga  kompanija. Ovo je posebno značajno jer se za ovu nagradu godišnje prijavljuje više djela nego za bilo koju drugu nagradu za dramsko stvaralaštvo.

Umjetnički direktor Papatanga, George Turvey, komentirao je: „Oduševljeni smo što ćemo predstaviti tako fantastičan, raznolik uži izbor blistavih pisaca, odabranih iz rekordnog broja predstava. Talenat ovih pisaca je pravi podstrek u ovom izazovnom vremenu. Igorov “Stari most” se posebno istakao kao pobjednički izbor čitavom našem timu. Jedva čekamo da ga podelimo sa publikom u Bush teatru, novom domu nagrade Papatango".

Umjetnička direktorica Bush teatra, Lynette Linton, dodala je: „Poput nas, i ekipa Papatanga je strastvena u razvoju i produkciji novih dramskih djela, pa je ogromno zadovoljstvo biti njihov partner. Već smo upoznali brojne divne nove pisce kroz ovo partnerstvo i veselimo se ponovnom otvaranju naših vrata i predstavljanju Igorove snažne nove predstave čim budemo u mogućnosti“.

Predstava „Old Bridge“ (“Stari most”) će se sada razvijati s Papatangom, prije produkcije u Bush teatru, s datumima koji ce biti potvrdeni. Nagrada se ranije igrala pet godina od 2015. u Southwark Playhouse-u, a ove su svjetske premijere dobile 16 nominacija za Off West End nagrade, uključujući nagrade Najbolja nova predstava i Najperspektivniji dramski pisac.

Igor Memić je britanski dramski pisac, podrijetlom iz Mostara. Odrastao je u Londonu nakon odlaska iz Jugoslavije početkom 1992. Studirao je na Univerzitetu Liverpool i Kraljevskoj centralnoj školi za govor i dramu. Sa predstavom „Old Bridge“ obilježava svoj profesionalni debi.

„Kada je stigao telefonski poziv, bio sam u nevjerici. Nikada nisam mislio da ovakva predstava može ući u uži izbor, a kamoli pobijediti“ izjavio je  Igor Memić. „Pisanje Starog mosta bilo je jedno od najbolnijih i najvažnijih iskustava u mom životu. Ovo je bio moj iskop. Moj pokušaj zacjeljenja starih rana. Nikada nisam shvatio koliko ta priča govori o svijetu danas dok se taj svijet nije prestao vrtiti", dodao je Memić.

 

O predstavi “Stari most“:

Svjetska premijera dobitnika nagrade Papatango za novo pisanje 2020. godine

''Stari most'' , autor Igor Memić, Bush teatar

"U jednom trenutku sve do čega ti je stalo su muzika, moda i dječaci. U sljedećem, nestalo je hrane. Dio po dio, tvoj svijet se počinje mijenjati, pa se i ti počinjes mijenjati s njim."

Mostar, 1988. Dječak iz drugog grada skače s čuvenog Starog mosta. Lokalna djevojka gleda, njeno srce skače s njim.

Mostar, 1992. U gradu rastućih podjela, muslimanka Mina i katolik Mili nikada nisu sumnjali u svoju zajedničku budućnost - ali nisu mogu ni zamisliti opasnosti koje im ta budućnost nosi.

Ova lijepa, srčana predstava britansko-bosanskohercegovackog pisca Igora Memića dočarava izgubljeni svijet nevinosti i nade. Inspirirana istinitim događajima, na upečatljiv način otkriva utjecaj rata kojeg je Europa zaboravila, kao i hrabrost, ljubav i žrtvu onih koji su ga preživjeli.

Kopirati
Drag cursor here to close