9. po redu

HNK Mostar dio prestižnog Festivala 'Miroslav Krleža' u Zagrebu

Festival je 2. srpnja otvorio Rade Šerbedžija, a ove godine održava se u prostorima Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, jer je Krležin Gvozd, književnikova rodna kuća, pretrpjela znatne štete u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka.
Kultura / Kazalište | 03. 07. 2020. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru sudjeluje na ovogodišnjem 9. Festivalu Miroslav Krleža s predstavom ''Kraljevo'', nastaloj po Krležinu tekstu, a u režiji Ivana Lea Leme.

Izvedba predstave je online na YouTube kanalu HNK Mostar, 4. srpnja 2020. godine, s početkom u 20 sati, priopćeno je iz HNK Mostar.

Festival je 2. srpnja otvorio Rade Šerbedžija, a ove godine održava se u prostorima Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, jer je Krležin Gvozd, književnikova rodna kuća, pretrpjela znatne štete u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka ove godine.

Ovogodišnje festivalsko izdanje održava se pod geslom ''Ništa nas ne smije iznenaditi'', a ravnatelj Festivala Goran Matović istaknuo je kako se ovogodišnji festival održava u posebnim okolnostima, kako zbog šteta nastalih od potresa, tako i zbog koronavirusa.

Festival će ove godine obuhvatiti 12 različitih događanja. Osim izvedbe ''Kraljeva'', na festivalskom programu su i monološka freska ''Na rubu pameti'' u interpretaciji Dragana Despota, monodrama ''Bobočka'' u izvedbi Ecije Ojdanić, HNK Varaždin sudjelovat će s dramom ''Maskerata'' u režiji Ivana Planinića, a u završnom događanju održat će se izvedba ''Djetinjstva u Agramu'' prema zamisli i režiji Senke Bulić i Ane Prolić.

U popratnom festivalskom programu bit će predstavljen reprint Krležine knjige ''Tri kavalira gospođice Melanije: Staromodna pripovijest iz vremena kad je umirala hrvatska moderna'' iz 1920. godine. Također, bit će održan performans ''Zagreb Kamila Emeričkog'' autorice Snješke Knežević, a Boris Svrtan će, uz podršku glumaca Gavelle, čitati fragmente iz Krležinih ''Zastava''. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) bit će održana izložba Krležinih rukopisa ''Dijalozi – Josip Vaništa/Miroslav Krleža''.

Festival traje do 7. srpnja kada će završiti tradicionalnim gastronomsko-nadrealističkim susretom ''Doručak kod Krleže'' u Kavani ''Kavkaz'' s počekom točno u sedam sati u vrijeme Krležina rođenja.

Kopirati
Drag cursor here to close