STEM obrazovanje

Centar za tehničku kulturu Mostar predstavio svoj rad pred obrazovnim stručnjacima

Centar za tehničku kulturu Mostar ovim je predstavljanjem dokazao važnost svoga postojanja i djelovanja
Sci-Tech / Internet | 18. 04. 2019. u 18:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je završena dvodnevna Konferencija projekta „Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini / Enhancing And Advancing Basic Learning And Education In Bosnia And Hercegovina – ENABLE BiH“ u organizaciji Save the Children, podržana od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Tema Konferencije je „Povezuj se, Stvaraj, Razmjenjuj, Razvijaj se... za Sutra – BiH obrazovanje i ekonomija za 21.vijek“.

Prepoznat kao dobar iskustveni model STEM edukacije, koji djeluje na području grada Mostara već punih 10 godina, Centar za tehničku kulturu Mostar dobio je poziv za sudjelovanje na Konferenciji.

Prvi dan Konferencije bio je baziran na raspravi o unapređenju osnovnog učenja i obrazovanja, a na otvaranju su sudjelovali ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ/K - Rašid Hadžović, direktorica ureda za demokratizaciju pri Misiji USAID-a u BiH – Shanley Pinchotti, direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan – Andrea Žeravčić, te brojni sveučilišni profesori, doktori znanosti, profesori i učenici osnovnih i srednjih škola iz BiH te ostali predstavnici javnog i nevladinog sektora.

Na Konferenciji su podijeljena i iskustva iz svijeta i Sjedinjenih Američkih Država preko video uključenja F. Josepha Merlina - Cofounder and President of 21PSTEM.

Drugi dan konferencije Centar za tehničku kulturu Mostar imao je čast izlagati svoje desetogodišnje iskustvo STEM-a u praksi i stvarnom životu. Kao iskustveni tehnološki parkovi u ovoj oblasti, također su se predstavili i FabLab-gosti iz Hrvatske, te EXIT Center – ROBOKIDS, Banja Luka.

''Valja naglasiti kako su sudionici Konferencije impresionirani Centrom za tehničku kulturu Mostar, njegovim desetogodišnjim radom i razvojem djece u STEM disciplinama, te su postavljali brojna pitanja kako bi mogli prenijeti i primijeniti neka iskustva na vlastite škole i organizacije u STEM učionicama.

Centar za tehničku kulturu Mostar ovim je predstavljanjem dokazao važnost svoga postojanja i djelovanja, ne samo na području grada Mostara, nego na razini cijele BiH, gdje se u škole tek uvodi STEM obrazovanje. Na tom području obrazovanja Centar djeluje punih 10 godina i već posjeduje kvalitetne i vidljive rezultate bivših polaznika radionica, koji su danas aktivni studenti i stručnjaci, te osnivači startupova'', priopćeno je iz CTK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close