Info vodič

Akcija uništavanja 238 kg teške avio-bombe iz Drugog svjetskog rata

Info vodič

Akcija uništavanja 238 kg teške avio-bombe iz Drugog svjetskog rata

Kategorija: Razno

Ukratko

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) rukovodit će operacijom transporta i uništavanja avionske bombe koja je nedavno pronađena u mostarskom naselju Jasenica. 

Radi se o neeksplodiranoj avionskoj bombi AN M64A1 opće namjene, američke konstrukcije iz perioda Drugog svjetskog rata, koja je pronađena 1. prosinca. 

Bomba je pronađena uslijed odrona na mjestu gdje se vrši eksploatacija i separacija šljunka, nakon što je skupa s materijalom koji se odronio pala s visine od oko četiri metra. 

Bruto masa bombe je 238 kilograma, a eksplozivno punjenje teško je 121 kilograma. Prilikom procjene stanja bombe na licu mjesta pronađena je aktiv-pasiv žica što može indicirati da upaljači nisu armirani. Prednji upaljač je deformiran, a na zadnjem je vidljiv lom armirajuće lule, priopćeno je iz FUCZ-a. 

Zapadno od mjesta pronalaska bombe, na udaljenosti od 200 metara nalaze se regionalni put i individualni stambeni objekti. Na udaljenosti od 300 metara južno su individualni stambeni objekti, a oko 550 metara istočno bivši heliodrom. 

Prema operativnom planu transporta i uništavanja ove avionske bombe, u prvoj fazi koja počinje 5. prosinca u 14 sati, pregledat će se teren bespilotnom letjelicom u radijusu od 500 metara, upozoriti stanovništvo iz naselja koje se nalaze u radijusu do 250 metara, ukloniti parkirana vozila u radijusu do 150 metara, pripremiti pripravnu vatrogasnu i sanitetsku podršku, privremeno obustaviti promet na cesti zapadno od mjesta pronalaska bombe, izvršiti upozoravanje stanovništva u radijusu od 500 metara i mjestu i vremenu izvođenja operacije i osigurati bombu koja će biti utovarena na prikolicu do početka transporta. 

Transport bombe počet će u četvrtak, 6. prosinca, u 5 sati ujutro, i to rutom Jasenica - most Franje Blaževića (Avijatičarski) – magistralna prometnica M-17 - pravac Bijela. Dužina rute transporta javnim prometom je 30 kilometara. Predviđeno je da transport bude završen do 6 sati. 

Iz Federalne uprave civilne zaštite mole građane da se tijekom akcije pridržavaju uputa ovlaštenih policijskih službenika i pripadnika civilne zaštite kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost, a ni sigurnost cijele operacije. 

U slučaju da vremenske prilike budu takve da ne bude moguće sigurno provesti aktivnosti iz ovog plana operacija može, uz konsultacije sudionika, biti odgođena.

Vrijeme
06. 12. 2018. u 05:00
06. 12. 2018. u 14:30

Ostali info vodiči