Info vodič

Dodjela novinarske nagrade 'Srđan Aleksić'

Info vodič

Dodjela novinarske nagrade 'Srđan Aleksić'

Kategorija: Razno

Ukratko

U ponedjeljak 10. 12. od 11 sati, u velikoj dvorani Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, bit će obilježen Međunarodni dan ljudskih prava, u okviru kojeg će biti dodijeljene novinarska nagrada 'Srđan Aleksić' i Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira.

Novinarska nagrada 'Srđan Aleksić' dodjeljuje se novinarima za odgovorno i profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u kontinuitetu i za razvoj društveno odgovornog novinarstva. Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira, uz podršku projekta PRO-Budućnost.

Na događaju će biti prisutni predstavnici diplomatskog kora, različitih nivoa vlasti u BiH, medija, NVO sektora, škola i mladih.

Na svečanosti će govoriti ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, zamjenica američke veleposlanice Ellen Germain i Aleksandar Žolja ispred Mreže za izgradnju mira i projekta PRO-Budućnost.

U sklopu svečanosti bit će dodijeljene Novinarska nagrada 'Srđan Aleksić' i Mirovna nagrada.

Dobitnice Novinarske nagrade Srđan Aleksić za 2018. godinu su Đenana Kaminić Puce sa televizije N1, novinarka Radia Slobodna Europa Maja Nikolić i novinarka BH Radija 1 Mirela Huković Hodžić.

Ovogodišnji dobitnici Mirovne nagrade su Jasminka Drino Kirlić, aktivistkinja iz Gornjeg Vakufa i Osnovna škola 'Dositej Obradović' iz Doboja. Dobitnici specijalnih nagrada su Čedomir Glavaš, aktivista iz Bratunca i Kuća dobrih tonova iz Srebrenice.

Za kulturno-umjetnički dio programa bit će zadužen zbor Druge gimnazije iz Sarajeva.

Vrijeme
10. 12. 2018. u 11:00
10. 12. 2018. u 11:30

Ostali info vodiči