Upozoravali smo

Komora protiv prosvjeda, ali i protiv rasta cijena goriva

Iz Vanjskotrgovinske komore je rečeno kako su u proteklom periodu ukazivali na težak položaj gospodarstvenika, koji se povećanjem cijene nafte i naftnih derivata, dodatno usložnjava.
Gospodarstvo / Industrija | 12. 06. 2018. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Udruženje prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika u skladu sa aktima o radu Udruženja, ne može svojim aktivnostima nanositi štetu ostalim udruženjima, grupacijama i njihovim članovima i dovoditi u neravnopravan položaj druge djelatnosti, odnosno grane gospodarstva, što je u suprotnosti sa organizacijom nekog od oblika javnog prosvjeda ili blokada s ciljem upoznavanja javnosti sa problematikom'', rečeno je za Bljesak.info iz Vanjskotrgovinske komore.

Ova reakcija uslijedila je nakon što su prijevoznici, taxi vozači i ostali građani odlučili prosvjedovati protiv rasta cijena goriva. Iz Udruženja prijevoznika ranije nam je rečeno kako su se zbog ovog problema obraćali nadležnima, ali da njihovi apeli nisu urodili plodom.

Stav komore nije promijenjen

''Prijevoznici su bili protiv nameta, koji utječu na sve druge grane gospodarstva, ne samo na prijevoznike. Apelirali smo kroz sjednice, ali nije bilo odgovora vlasti'', rečeno nam je iz ovog Udruženja.

Iz Vanjskotrgovinske komore je rečeno kako su u proteklom periodu ukazivali na težak položaj gospodarstvenika, koji se povećanjem cijene nafte i naftnih derivata, dodatno usložnjava.

''Usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u BiH, odnosno njegovog dijela koji tretira povećanje trošarina na naftnu i naftne derivate, bosanskohercegovačko gospodarstvo suočeno je sa dodatnim opterećenjem koje će mnoge firme staviti u položaj egzistencijalne ugroženosti. Tadašnji, a i trenutni stav Komore nije promijenjen. Komora je u tom periodu djelovala proaktivno, institucionalno, u skladu sa svojim nadležnostima te kreirala i dostavila klubovima zastupnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, amandman na tekst Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u BiH, koji se protivio povećanju trošarina na naftu i naftne derivate'', rečeno je iz Vanjskotrgovinske komore.

Nastavak prosvjeda

Podsjećamo, da su širom BiH zbog povećanje cijena goriva održani prosvjedi.  U ponedjeljak se blokadom prometa valu nezadovoljnih građana pridružio i Mostar.

U Sarajevu prosvjed nije održan jer je iz policije rečeno kako će novčano kažnjavati vozače.

Rast cijena goriva ne podržavaju ni taxi prijevoznici, a građanima podršku u prosvjedima dali su i pojedini vlasnici benzinskih postaja.

Unatoč valu prosvjeda, čini se kako cijene goriva neće padati.

Gorivo će još rasti

''Gledajući globalnu sliku, cijene nafte će još rasti u BiH'', rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je pojasnio kako su entiteti, odnosno vlade i nadležna ministarstva, jedini koji mogu ograničiti visinu cijene svake vrste goriva.

''To nije u nadležnosti Ministarstva vanjske. trgovine i ekonomskih odnosa BiH'', dodao je Šarović.

''Nitko nije razmišljao o posljedicama. Ovo je samo početak jer imajući u vidu što se događa na svjetskom tržištu nafte situacija će se sigurno pogoršati i doći će do drastičnih poskupljenja koja će uticati na standard građana i ekonomije u BiH'', tvrdi Šarović. On kaže da vlade Republike Srpske i Federacije BiH mogu utjecati i spriječiti divljanje cijena.

''Trenutačno je na svjetskom tržištu cijena litre goriva 0,87 maraka i kada na to dodate 0,70 ili 0,80 maraka raznih taksi i trošarina u ovisnosti od vrste goriva, lako je izračunati da je to oko 1,60 maraka po litri'', ističe Šarović te ističe da mu nije jasno zašto pojedini ministri iz Republike Srpske, po pitanju cijene i trošarina za gorivo, prebacuju odgovornost na Vijeće ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close