Godišnji sastanak Europske banke za obnovu i razvoj

Zvizdić: Žao mi je što nismo imali predstavnika Kosova na Summitu

Na konstataciju novinara da je Thaçi odbio doći u Sarajevo zbog loših odnosa s BiH, Zvizdić je kazao da ti odnosi nisu novi, podsjećajući da carine koje je Kosovo nametnulo na robu iz BiH nisu ukinute što je zahtjev bh. strane.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 05. 2019. u 13:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas novinarima nakon panela o zapadnom Balkanu u okviru Godišnjeg sastanka Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da je više od 3.200 registriranih sudionika sudjelovalo u događajima koje je EBRD organizirao. 

To se nije dogodilo posljednjih desetak godina, ali takve brojke govore o, mišljenja je Zvizdić, o velikoj zainteresiranosti za Bosnu i Hercegovinu, ali i područje zapadnog Balkana. 

Najavio je da će Vijeće ministara BiH danas ili sutra prihvatiti inicijativu za sporazum projekta koji se radno zove obilaznica oko Doboja na koridoru V-c, a radi se o sporazumu koji će BiH potpisati s EBRD-om vrijednom više od 220 milijuna eura. 

Zvizdić se osvrnuo na činjenicu da na summitu lidera zapadnog Balkana, iako su bili najavljeni predsjednik Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi, nisu došli, kazavši da je uime Srbije summitu prisustvovala predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Foto:Fena / Denis Zvizdić

 ''Kada smo počeli pripremati ovu konferenciju bilo je predviđeno da se pozovu predsjednici, ali je to kasnije promijenjeno na prisustvovanje premijera osim predsjednika Crne Gore Mile Đukonovića koji je došao u BiH'', pojasnio je Zvizdić. 

Kada je u pitanju nedolazak predsjednika Kosova, Zvizdić je kazao da je njegov Ured kasno obaviješten o tome da on neće doći, dodajući da mu je žao zbog toga jer da su informaciju dobili ranije zasigurno bi to pitanje bilo riješeno. 

''Čak do kraja ni ne znam razloge zbog kojih on nije mogao doći. Bilo bi mi drago da smo imali predstavnike Kosova'', dodao je. 

Na konstataciju novinara da je Thaçi odbio doći u Sarajevo zbog loših odnosa s BiH, Zvizdić je kazao da ti odnosi nisu novi, podsjećajući da carine koje je Kosovo nametnulo na robu iz BiH nisu ukinute što je zahtjev bh. strane. 

Zvizdić je s tim u vezi izrazio nadu da će na sastanku u Parizu početkom srpnja doći do uvođenja moratorija na ukidanje carina što bi dalo vremena BiH da uspostavi viznu liberalizaciju režima između BiH i Kosova, a prije svega za gospodarstvenike.

 ''Ne govorimo o priznanju Kosova za što je u BiH potreban konsenzus, a Predsjedništvo vodi vanjsku politiku, ali toga još nažalost nema. No, možemo omogućiti frekventnije posjete gospodarstvenike i građana Kosova i BiH'', pojasnio je Zvizdić. 

Kao jedan od problema izdvojio je nepovezanost općenito zemalja zapadnog Balkana i nepostojanje aviolinija, a to su stvari koje se moraju riješiti, ističući da je potrebno i povećati stupanj suradnje i povjerenja te značajnije pokrenuti procese pomirenja. 

Summit lidera šest zemalja zapadnog Balkana upriličen je danas kao dio Godišnjeg sastanka Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) što je bila prilika da lideri razgovaraju o mogućnostima i potencijalima za razvoj te pošalju poruku investitorima koji su došli u Sarajevo da je ovaj regija sigurno mjesto za investiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close