Priština nema namjeru povući odluku

Zvizdić: Očekujem da će odluka Vlade Kosova biti stavljena izvan snage

Mjeru, koja podrazumijeva taksu od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu s porijeklom iz Srbije i BiH, osim na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode u te dvije zemlje, predložio je ministar trgovine Kosova Endrit Šalja
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 11. 2018. u 16:26 Fena
Kopirati

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da je odluka Vlade Kosova da za deset posto poveća porez na robu iz Srbije i BiH u suprotnosti s osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA-e (Centralno europski sporazum o slobodnoj trgovini).

Iz tih razloga u naredna dva dana tražit će se hitna reakcija CEFTA tajništva i drugih nadležnih tijela.

"Ova odluka je praktično drugi ili treći pokušaj Kosova da na takav način privuče pozornost na sebe - svoj ekonomski status. Nismo još službeno dobili dokument da bismo se mogli i službeno o njemu očitovati", kazao je Zvizdić novinarima.

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Očekuje da će Europska komisija promptno djelovati i da će ova odluka najdalje u narednih nekoliko dana biti stavljena izvan snage.

U protivnom dodaje da BiH neće prisustvovati narednom ministarskom CEFTA sastanku, koji je zakazan za mjesec dana u Prištini.

U slučaju da takva odluka potraje, navodi da postoji mogućnost recipročnih uvedenih mjera.

"Mislim da će Vlada Kosova, kao što je to uradila i prethodnih puta, povući odluku poslije jasnog obrazloženja da ona nije u skladu s važećim aktima CEFTA sporazuma, čiji su oni članovi i kojom trenutno predsjedavaju", poručio je Zvizdić.

Mjeru, koja podrazumijeva taksu od 10 posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu s porijeklom iz Srbije i BiH, osim na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode u te dvije zemlje, predložio je ministar trgovine Kosova Endrit Šalja tvrdeći da su takvi potezi međunarodna praksa.

U reagiranju visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini rečeno je da ove mjere predstavljaju jasno kršenje CEFTA-e i da Europska unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsjedava CEFTA-om, u potpunosti pridržava obaveza iz CEFTA i da opozovu ovu mjeru.

Vlada Kosova: Nećemo povući odluku o uvođenju taksi, carina je već primjenjuje

Vlada Kosova priopćila je da nema namjeru da povuče odluku o uvođenju takse od 10 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a glasnogovornik Carine Kosova Adriatik Staviljeci je potvrdio da je već počela primjena te odluke.

Portparolka vlade Donjeta Gaši je rekla da je Vlada Kosova ovlaštena da donosi takve odluke i da su slične odluke donijele i druge zemlje članice CEFTE.

Staviljeci je za prištinske medije kazao da je kosovska carina započela primjenu odluke kosovske vlade o uvođenju takse od 10 posto na robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Da, počela je primjena", kazao je Staviljeci za portal gazetaexpress.com.

Protiv odluke Vlade Kosova jučer su reagirali iz Europske unije ocjenjujući da je u suprotnosti s međunarodnim sporazumom o slobodnoj trgovini CEFTA i zatražili da se ta odluka poništi.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da odluka Kosova o povećanju takse na 10 posto posto na sve uvezene proizvode iz BiH predstavlja presedan i da se ne može tolerirati.

Protiv te odluke je reagirala i Vlada Srbije.

Odluku Vlade su snažno podržali predstavnici organizacija poduzetnika Kosova.

Kopirati