Poruke uz rupu

Zelene površine Mostara i organizirano nasilje nad stanovništvom

''Ovu priču o procesima koji se vode već dvadeset godina ja bih nazvala pravim imenom, ovdje se radi o organiziranom nasilju nad stanovništvom.''
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 03. 2019. u 13:08 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zelene površine u Mostaru odraz su jedne društvene nejednakosti, u kojoj nema nacija, u kojoj su podjele samo na bogate i siromašne'', rekla je to Irma Baralija, članica Gradskog odbora Naše stranke, na konferenciji za medije kojom su željeli ukazati na njihov osnovni cilj – 'oslobađanje Mostara od smeća'.

Iz ove stranke, kako su istaknuli, u više navrata su se obraćali gradskim službama, te ih činjenica da 'gradske službe prebacuju lopticu jedna s druge, neće umoriti od pisanja i pozivanja gradske inspekcije'.

Izloacija & manipulacija

''Ovu priču o procesima koji se vode već dvadeset godina ja bih nazvala pravim imenom, ovdje se radi o organiziranom nasilju nad stanovništvom. Moramo stati u kraj ovoj ideji i projektu vladajuće elite da nas satjeraju u četiri zida, da od nas naprave siromašne, potlačene podanike bez političke moći. O tom se radi. Žele nas izolirati jer kad smo izolirani, nama je lakše manipulirati'', istaknula je Baralija.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije 

Medijima okupljenim u Ulici kneza Domagoja, pokraj radova na rupi za koje je Inspekcija Grada Mostara zbog nepostojanja potrebnih dozvola, naložila obustavu i ponovno zatrpavanje, te vraćanje terena u prvobitno stanje, obratila se i stanarka tog naselja Boška Ćavar.

Ukazala je na nepravilnosti koje su se, kako tvrdi, odvijale od strane investitora od samog početka realizacije ovog projekta, te iznijela sumnje stanara u legalnost nabavke ovog zemljišta.

Ćavar je, govoreći o borbi za vlastito dvorište, istaknula kako su stanari ovog naselja prikupili dokumentaciju koju će predati Tužiteljstvu HNŽ i SIPA-i da ispita kako se prodao ovaj dio zemljišta oko zgrade i na koji način je zatvoren prilaz ulazu za sve stanare.

''Dvorište je uknjiženo na nezakonit način, no Tužiteljstvo će donijeti svoju odluku, jer je rješenje koje je napravio Nadzorni odbor poduzeća Soko ovlastilo Ivicu Drežnjaka da proda kome hoće, za koje novce hoće ovaj dio zemljišta. Tko je to potpisao i kada mi ne znamo'', istaknula je Ćavar i poručila stanarima Mostara da ne trebaju imati straha u borbi za vlastita prava.

Stanari, Tužiteljstvo, SIPA

Kako je ranije pisao portal Bljesak.info, novo rješenje prema kojem je investitorima radova u Ulici kneza Domagoja u Mostaru naloženo zatrpavanje rupe, te vraćanje terena u prvobitno stanje doneseno je u Inspekciji Grada Mostara.

''Stranke su trebale predati novi zahtjev u Odjelu za urbanizam za izmjenu i dopunu odobrenja, obzirom da to nisu učinile doneseno je novo rješenje kojim se nalaže zatrpavanje te rupe te dovođenje terena u prvobitno stanje'', potvrdio je to ranije za Bljesak.info Nebojša Šarić, urbanističko-građevinski inspektor Grada Mostara.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije 

Podsjećamo, priča oko rupe koja se takoreći preko noći pojavila u Mostaru, uznemirila je stanovnike ovog naselja koji i tada, a i dan danas tvrde, da je dio na kojem je investitor iskopao rupu, zelena površina u vlasništvu Grada, te ga se kao takvog ne smije dirati.

Rok do 8. travnja

Investitori su, kako je za Bljesak.info ranije potvrđeno iz gradske inspekcije, trebali predati novi zahtjev u Odjelu za urbanizam za izmjenu i dopunu odobrenja, no obzirom da to nisu učinile doneseno je novo rješenje kojim se nalaže zatrpavanje te rupe te dovođenje terena u prvobitno stanje.

''U projektu koji su investitori započeli, kako objašnjava Šarić, nisu bili predviđeni podrumi koji su bili iskopani, te je po rješenjima iz Inspekcije investitorima dano da izvrše izmjenu i dopunu tog rješenja. No obzirom da oni to nisu učinili, Inspekcija je poduzela ranije navedene mjere po kojima investitori do 8. travnja trebaju teren vratiti u prvobitno stanje'', rekao je ranije za Bljesak.info Nebojša Šarić, urbanističko-građevinski inspektor Grada Mostara.

Radovi u Ulici kneza Domagoja započeli su u rujnu 2018., a po objašnjenju koje je portalu Bljesak.info tada ustupio investitor u planu je bila gradnja zgrade, koja bi trebala zamijeniti mjesto ranijih kućica smještenih u toj ulici. Izvođač radova, kako su nam tada rekli, imao je u planu zelenu površinu vratiti u prvobitno stanje, te su potvrdili kako taj park ne pripada Gradu Mostaru nego je u vlasništvu privatnih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close