Za zdrav život

Energetska učinkovitost danas je prioritet u gradnji

Energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije u suvremenoj gradnji postali su prioritet.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 10. 2019. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Enegetska učinkovitost prioritet je u gradnji

Zgrade gotovo nulte energije, niskoenergetske kuće, energetski efikasna gradnja ili zeleni krovovi samo su neki od pojmova vezani uz energetsku učinkovitost, a s kojima se sve više susrećemo.

Razlog je u porastu svijesti o problemima kao što su globalno zatopljenje, efekt staklenika, klimatske promjene.

U skladu s time energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije u suvremenoj gradnji postali su prioritet.

Građevina i okoliš

Za jednog od najvećih potrošača energije slove zgrade koje imaju znatan utjecaj na ekologiju. U ukupnoj potrošnji finalne energije sektor zgradarstva ima udio od oko čak 40%. Ipak, istodobno se upravo u području zgradarstva skriva i najveći potencijal za ostvarenjem energetskih ušteda.

Na primjer, potrošnja energije može se smanjiti korištenjem zdravih i ekoloških građevinskih materijala, odgovornim upravljanjem otpadom, proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora (solarni paneli, vjetrogeneratori), korištenjem uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, toplinskih pumpi, kvalitetnom izolacijom…
Neovisno o tome radi li se o renovaciji postojećeg objekta ili novogradnji vrlo je važno imati saznanja o odgovarajućim materijalima, te kvaliteta i sigurnost moraju imati prednost pred cijenom.

Foto: PR / Enegetska učinkovitost prioritet je u gradnji

Prema Europskoj direktivi sve kuće (uključujući rekonstrukcije) građene nakon 2020. godine morat će imati 20% manje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s 1999. godinom, 20% udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji i 20% manju potrošnju energije od današnjih kuća.

Već sada se prilikom gradnje trebaju zadovoljiti mnogi važni kriteriji, no projekti zgrada s nultom potrošnjom energije ipak su dodatan izazov!

Zgrade gotovo nulte energije

Pojam zgrada gotovo nulte energije označava zgradu koja sadrži vrlo visoku energetsku učinkovitost. „Gotovo nulta“ ili niska količina energije treba se u velikoj mjeri pokrivati energijom iz obnovljivih izvora (sunce, voda, vjetar). To uključuje i energiju iz obnovljivih izvora proizvedenu u blizini ili krugu zgrade.

Cilj zgrada gotovo nulte energije je smanjenje CO2 emisija, potrošnje energije, ali i ukupnih troškova. Ako se energetska učinkovitost zgrada poboljša smanjit će se potreba za ulaganjem u nove energetske izvore i infrastrukturu, a stanari će imati manje troškova za grijanje tijekom zime ili za hlađenje tijekom ljetnih mjeseci.

Kako bi se iskoristili obnovljivi izvori energije u kućama gotovo nulte energije upotrebljavaju se razni sustavi za grijanje i hlađenje objekta, zagrijavanje vode, prozračivanje prostora i proizvodnju električne energije. Koriste se već spomenuti solarni paneli i toplinske pumpe, spremnici tople vode, geotermalne sonde i slično.

Foto: PR / Enegetska učinkovitost prioritet je u gradnji

Kako bi se odabralo najbolje rješenje, prilikom projektiranja zgrada gotovo nulte energije vrlo je bitno detaljno analizirati energetski koncept i izraditi troškovnik. Projektno rješenje ne bi smjelo mnogo odstupati od plana.

S kvalitetnim energetskim konceptom zgrade će dugoročno ostvarivati niske troškove korištenja i održavanja, a uz smanjenje ekološkog otiska produžit će im se i životni vijek.

Kvaliteta življenja mora biti prioritet i zato je potrebno poticati svijest o važnosti višestruke uštede energije. Time doprinosimo zaštiti okoliša, odnosno očuvanju prirode i ljudi.

Autor: Webgradnja.hr

Kopirati
Drag cursor here to close