Raspisan tender

Zbrinjava se 600 tona mostarskog mulja!

Grad Mostar je u srijedu objavio javnu nabavu za uslugu zbrinjavanja 600 tona mulja s rokom izvršenja radova od pola godine
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 08. 2020. u 18:43 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usluga zbrinjavanja mulja s mostarskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koštat će preko pola milijuna maraka.

Naime, Grad Mostar je u srijedu objavio javnu nabavu za uslugu zbrinjavanja 600 tona mulja s rokom izvršenja radova od pola godine.

Iz gradske blagajne je, prema proračunu za ovu godinu, za transport i odlaganje otpada, pijeska i digestiranog mulja s pročistača osigurano 605.000 maraka.

Novac izdvojen za probni rad pročistača, bez troškova električne energije, umjesto prošlogodišnjih skoro dva milijuna, umanjen je na 400.000 KM. Troškovi utroška el. energije za pročistač, prema proračunu, je 612.000 KM.

Iz Mreže Naše društvo, koji inače ukazuju na nepravilnosti s mostarskim komunalijama, ranije reagirali te javno postavili pitanje gradonačelniku čemu izdvajanje novca za zbrinjavanje mulja koji, prema ranijim navodima Gradske uprave, nije opasan.

Grad je, ukazali su iz udruge, u lipnju 2019. izradio elaborat za zbrinjavanja mulja sa pročistača. Stručnjaci u njemu su utvrdili da se nakon četiri mjeseca rada oko 30 posto kapaciteta pročistača, 'proizvelo' oko 800 tona mulja.

''I studija koju su naručili od Građevinskog fakulteta govori o sličnim iznosima, potrebnih za odvoz i spaljivanje opasnog mulja u najbliže zemlje EU koje imaju specijalizirane spalionice za takvu vrstu otpada. I tu studiju su krili od očiju javnosti. Usput, tvrde kako je mulj bezopasan, pa čak i da može na poljoprivredno zemljište. Zašto toliki novac za odvoz ako je mulj koristan i ako se može tako svukuda razbacati kako oni tvrde i rade?'', kazao je za Bljesak.info Marin Bago iz Mreže Naše društvo.

Navodi kako se zbog mulja, ali i ostalih komunalnih kriminala, sprema optužnica pred županijskim Tužiteljstvom.

''Mirovanje oko ovih svih anomalija u Mostaru, gdje imate nekoliko ekoloških bombi, je uistinu nestvarno. S nestrpljenjem očekujemo prve korake Tužiteljstva HNŽ-a, po pitanju podizanja optužnice i utvrđivanja odgovornosti pojedinaca. Mi smo opljačkani i otrovani. Komunalna infrastruktura je uništena, iako imamo novca da budemo najuređeniji grad u regiji'', kaže Bago.

Dodaje kako se ''ne treba tu mnogo mudrovati, jer znamo kako je uređena Čapljina''.

''Imamo otprilike isto novca za uređenje po stanovniku, i kvadratura je više manje proporcionalna. Komunalne djelatnosti funkcioniraju unutar županije, dakle, imamo isti zakon. Ako hoćete, gradonačelnik je iz iste stranke. Dovoljno je usporediti Mostar s Čapljinom kako bi se uvidjeli rezultate rada na terenu. A Mostar ima itekako više prilika i resursa po glavi stanovnika od bilo kojeg drugog grada u BiH'', rekao je za Bljesak.info Marin Bago.

Tvrdi da se ''komunalne djelatnosti moraju vratiti unutar zakonskih okvira, a zakoni su odlični u ovoj oblasti, i naravno, sankcionirati ljude koji su nam osigurali godine prljavog i lošeg ambijenta u gradu. Ponizili nas i opljačkali. Nisu to nikakve nedokučive strukture, nego obični ljudi sa imenom i prezimenom''.

 

Gradnja kolektora u Mostaru većinom je financirana međunarodnim novcem, a iz Veleposlanstva Švedske zaprijetili kako više neće davati novac za infrastrukturne projekte u Mostaru jer ne znaju kako je njihov novac utrošen. Gradonačelnik Ljubo Bešlić je to opravdao navodom da su se zbog ''ušteda na kolektorima'' gradile ceste, šetnice i vodovod.

Kopirati
Drag cursor here to close