Šarović - Nedera

Zbog nepostojanja konsenzusa deset reformskih zakona čeka usvajanje

Na sastanku je istaknuto da su za Bosnu i Hercegovinu važna dva pravca - europske integracije i ispunjenje Ciljeva održivog razvoja UN-a, ali da kompletan napredak mora biti značajno ubrzan.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 07. 2019. u 13:53 Fena
Kopirati

Reforme u Bosni i Hercegovini provode se u brojnim oblastima, ali njihova puna implementacija mora i može ići mnogo brže, rečeno je danas na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića s rezidentnom predstavnicom UNDP-a u Bosni i Hercegovini Stelianom Nedera.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sastanku je istaknuto da su za Bosnu i Hercegovinu važna dva pravca - europske integracije i ispunjenje Ciljeva održivog razvoja UN-a, ali da kompletan napredak mora biti značajno ubrzan.

''Trenutno u Ministarstvu imamo spremnih deset kvalitetnih reformskih zakona koji, iako detaljno pripremljeni, dugo čekaju usvajanje samo zbog nesposobnosti postizanja konsenzusa svih struktura vlasti. To nas koči, i zbog toga nas nažalost pretiču mnoge zemlje u okruženju'', istaknuo je Šarović.

Rezidentna predstavnica UNDP-a, također, je navela da će ta organizacija dodatno raditi na ubrzanju započetih aktivnosti i širenju oblasti rada.

Jedan od najznačajnijih projekata UNDP-a u BiH trenutno je projekt „Zeleni ekonomski razvoj“ čiji je cilj stvaranje samoodrživog sustava energetske efikasnosti uz ostvarenje novčanih ušteda, reinvestirane ušteđenih sredstava i zapošljavanje domaće radne snage, što doprinosi razvoju tržišta i povećanju gospodarskog napretka.

Ističući da je taj projekt višestruko koristan, Šarović je naglasio da je prosječna potrošnja energije u javnim objektima u BiH tri puta veća od prosjeka Europske unije.

Šarović je izrazio spremnost za daljnji rad i suradnju s UNDP-om, uz zahvalnost na privrženosti koju ta misija u kontinuitetu pokazuju prema BiH kroz brojne projekte u sektoru ekonomije, poljoprivrede, energetike, vodnih resursa, turizma i zaštite okoline, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Kopirati