Posjetili smo gradilište

Završetak radova na cesti Neum-Stolac do 2022. čini se nemogućim

Od 1984., kada je počela izgradnja ceste Stolac – Neum u dužini od 48,8 km, do sada je s neumske strane završeno devet kilometara. Sa stolačke strane strojevi su utihnuli prije više od 33 godine, kada je izgrađena dionica do Drenovca.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 03. 2019. u 10:50 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je najavljeno da bi do 2022. godine trebala biti završena cesta Neum-Stolac koja će povezati more u BiH s ostatkom zemlje i prepoloviti vrijeme putovanja na toj dionici, stanje na terenu ne izgleda tako optimistično.

Radovi teku sporo, strojevi ne rade punom parom, pa se približavanje kraju radova ne čini tako lako.

U ovo ne vjeruju ni mještani Neuma, kao ni okolnih mjesta, koji su skeptični po pitanju nastavka i završetka radova.

''Teško da će išta od tog biti. Dođu strojevi pred svake izbore, napravi se par kilometara i to je to'', govori nam jedan stariji stanovnik neumskog zaleđa, koji kaže da cestu obećavaju ''od rata naovamo, pa i ranije''.

Trenutno u sklopu projekta izgradnje magistralne ceste Neum-Stolac traju radovi na dionici Stari Neum-Kiševo-Broćanac.

Foto: Bljesak.info / Cesta Stolac-Neum

Riječ je o završetku radova na poddionici Stari Neum-Babin Do (5,3 km), izgradnji ceste na poddionici Babin Do-Oštrovac (1,7 km) i tunela Oštrovac (190 m). Tu je i izgradnja ceste na poddionici Oštrovac-Broćanac u dužini od pet kilometara.

Imovinsko-pravni odnosi usporili radove

Radovi na projektu finaciraju se kreditnim sredstvima Europske investicijske banke i Svjetske banke, odobrenim kroz Program modernizacije magistralnih cesta u FBiH, i to za tri dionice.

"Zbog učinkovite realizacije projekta, uvažavajući kompleksnost rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanja urbanističko-tehničke dokumentacije, bez koje nije moguće pristupiti izvođenju radova na terenu, a vodeći računa o tehničkim aspektima realizacije projekta, svaka od navedenih dionica je podijeljena na poddionice (kod nabave na lotove). Dakle, imamo ukupno sedam poddionica (sedam lotova)", naveli su ranije u JP Ceste FBiH. Izvlaštenje zemljišta financiraju Ceste FBiH i vlada FBiH.

Foto: Bljesak.info / Cesta Stolac-Neum

Početak radova na svakoj dionici ovisi o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanju urbanističko-tehničke dokumentacije, odnosno građevinske dozvole.

”Planirano razdoblje implementacije ovog projekta je četiri godine, tako da je očekivani završetak svih radova na ovoj cesti 2022. godina. Uvažavajući činjenicu da je postojeća cesta Neum-Stolac širine tri metra s elementima trase za brzinu maksimalno 40 km/h, a da je nova cesta projektirana s elementima trase za brzinu 80km/h i kraća za pet kilometara, možemo zaključiti da će se vrijeme putovanja od Neuma do Stoca skratiti za više od 50 posto”, naveli su ranije iz JP Ceste FBiH.

Nekoliko LOT-ova

Inače, izgradnja magistralne ceste M 17.3 Stolac- Neum, dionice Stari Neum - Broćanac u dužini od 12.075 km podijeljena je na nekoliko LOT-ova. Podijeljena je na LOT 1 Asfaltiranje poddionice Stari Neum - Babin Do L=5,3 km, izgradnja poddionica Babin Do – Oštrovac L=1,7 km i izgradnja tunela Oštrovac L=190m te LOT 2 - Stolac - Neum, poddionica Oštrovac – Broćanac L=5,075.

Inače, projekt izgradnje prometnice Neum - Stolac uvršten je prošle godine program modernizacije magistralnih cesta FBiH koji je prihvaćen te je odobreno kreditno zaduženje kojim je predviđeno da se projekt izgradnje spomenute prometnice financira kreditom Europske investicijske banke i Svjetske banke.

U pitanju su tri dionice, od kojih u prvu spada dovršetak radova na dionici Stari Neum - Kiševo - Broćanac, i za to su predviđena sredstva u iznosu od 12,9 milijuna KM. Zatim, tu je i izgradnja dionice Broćanac - Cerovica, za što su predviđena sredstva u iznosu od 41,9 milijuna KM. Za dionicu Cerovica - Drenovac predviđena sredstva su u iznosu od 25 mil. KM.

Spor proces odobravanja kredita

Postupak odobravanja kredita bio je spor, pa je tako program modernizacije kandidiran 2014., kredit odobren 2016. a efektivan je postao 7. listopada 2017., dok je sredstva za eksproprijaciju osigurala Vlada FBiH.

Foto: Bljesak.info / Cesta Stolac-Neum

Kako su ranije naveli iz Cesta FBiH, u proteklom razdoblju je pripremljena projektna dokumentacija na razini glavnog projekta, pripremljen je elaborat eksproprijacije za cijeli projekt, proveden postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum - Kiševo - Broćanac. Radovi su izvedeni na razini BNS-a na dionici Stari Neum - Kiševo - Babin Do.

Podsjetimo, od 1984., kada je počela izgradnja ceste Stolac – Neum u dužini od 48,8 km, do sada je s neumske strane završeno devet kilometara. Sa stolačke strane strojevi su utihnuli prije više od 33 godine, kada je izgrađena dionica do Drenovca. 

87 milijuna KM za 48 kilometara ceste?

Cjelokupna dionica ceste od Stoca do Neuma bit će duga oko 48 kilometara. Procjene govore da bi izgradnja cijele ceste od Stoca do Neuma mogla koštati 87 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close