Sporovi

Zašto za RH nije dobar sporazum po kojem je vratila imovinu iz BiH?

Razvaljeni su i objekti kompanija iz BiH. Hoće li ova odmarališta biti izgubljena?
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 11. 2018. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina bi mogla izgubiti imovinu na području Hrvatske. Naši susjedi su već raspisali natječaj za iznajmljivanje brojnih nekadašnjih odmarališta koje su prije rata izgradile kompanije iz naše zemlje. Izgleda kao da to bh. vlasti i ne zabrinjava previše, ali što je još čudnije, šute i vlasnici ovih objekata, piše Federalna.

Izgubljena odmarališta

Razvaljeni su i objekti kompanija iz BiH. Hoće li ova odmarališta biti izgubljena?

“Nažalost, reakcija je, i pored medijske pažnje koju je ta prilika izazvala, bila mlaka i nikakva”, kaže Amer Bekrić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH.

Dojam je da su vlasti godinama samo glumile brigu povremeno se žaleći kako ne mogu ništa uraditi.

“Mi u BiH još nismo zajedno sjeli za sto, odnosno nisu sve institucije došle i rekle koja je to imovina, o čemu mi to trebamo razgovarati i koja je to osoba koja će nas sve zastupati pred drugim zemljama”, ističe ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Hrvatska je, očito, bila ozbiljnija država pa je zabranu raspolaganja bh. imovinom provodila kao svoje diskrecijsko pravo. U međuvremenu vratila je svu imovinu koju je imala u BIH. I to upravo po sporazumu koji sada odbacuju.

Gubitak i uspomene

Zbunjujuće je što ni iz poduzeća čija je imovina u pitanju niko ne želi da se oglasi. Samo su iz Elektroprivrede BiH kratko poručili da nastavljaju s borbom za imovinu. Ne kažu kako, već da čekaju poteze državnih institucija. A oni su do sada bili gotovo nikakvi. Je li u pitanju nezainteresiranos, nesposobnost ili je, kao što neki misle, na sceni prešutni dogovor? I na kojoj razini.

“Ovakvo stanje odgovora struktrama koje su ovladavanjem kapitala stekli imovinu u periodu od 1991. pa nadalje i ušli u njeno vlasništvo i u BiH i Hrvatskoj”, tvrdi Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu.

I najnovija reakcija bh. vlasti svela se sastanak resornog ministra s hrvatskim kolegom i apela Agencije za privatizaciju Federacije koji teško da će napraviti rezultat. Znači li to definitivno da je priča završena?

“Ovo je samo pilot projekt - 15 nekretnina. Poslije toga kreću krupni kolači. Radi se o nekoliko hotelčića. Gdje je imovina Agrokomerca? Nestala je davno. Gdje je imovina Željeznica BiH. Nestala je davno. I to mračnim kanalima transnacionalne tranzicijske mafije”, navodi Cero.

Radnicima bh. poduzeća koji su nekada ulagali u odmarališta na najljepšim dijelovima Jadrana ostat će, po svoj prilici, samo uspomene. I ukupni gubitak oko 2 milijarde maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close