Ni centa

Zašto miruju kilometri?

I na jugu, za dionicu Zvirovići - Počitelj, još nije završena provjera tenderske dokumentacije, tako da je neizvjesno kada će prvi bageri stići na buduće gradilište.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 05. 2019. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zenička zaobilaznica, u dužini od oko osam kilometara, možda je najteža na autoputu A1. Tko se pita zašto mi nismo otvorili nove dionice, neka pogleda o kakvim građevinskim zahvatima se radi. Nije problem graditi puteve od Visokog do Kaknja, sve ravnica i položi se asfalt, a već je postojala i magistrala'', rekao je za Dnevni avaz Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH.

Naveo je kako se u posljednje četiri godine ušlo u gradnju možda i najteže dionice, a Avaz piše kako, kada je riječ o Zeničkoj zaobilaznici, poznato je da su na tri lokacije bila aktivna klizišta, to su Talami, Pehare i Ričica. Sve to je usporilo građevinare.


Do izmjene projekta došlo je i na vijaduktu Klopačke stijene. Prema prvobitnom projektu, trebalo se nasipom riješiti problem, ali se onda aktiviralo klizište pa se moralo prijeći na gradnju vijadukta. 

Zbog aktivnih klizišta, treba ugraditi 2.200 geotehničkih sidara za stabilizaciju klizišta, te 350 betonskih šipova promjera od 120 centimetara.

Avaz piše da, dok Terzić navodi konkretne razloge neotvaranja novih dionica, federalni premijer Fadil Novalić, braneći svoju Vladu, okrivljuje prošlu vlast, koju su činile SDA i SDP. Navodi da ona nije donijela rješenja financija i dokumentacije za gradnju autoputova.

''Kada je u listopadu prošle godine otvorena nova dionica u dužini od 25 kilometara na autoputu Banja Luka – Doboj, manji bh. entitet prestigao je Federaciju u broju kilometara suvremenih cesta. Iako je godinama Federacija bila u prednosti i za razliku od Republike Srpske bila svijetla tačka kada je u pitanju cestovna infrastruktura u BiH, to se u posljednje četiri godine promijenilo'', piše Avaz.

Sarajevske novine dodaju kako se uz Federaciji BiH koristi se oko 95, a u Republici Srpskoj oko 105 kilometara. Ima FBiH i izgrađenih 10 kilometara autoputa između Svilaja i Odžaka, ali ta dionica nije u upotrebi.

U posljednjem mandatu vlasti RS je dobila 72 kilometra autoputa, dok u Federaciji nove dionice nisu puštene u promet od oktobra 2014. godine, odnosno od općih izbora.

I na jugu, za dionicu Zvirovići - Počitelj, još nije završena provjera tenderske dokumentacije, tako da je neizvjesno kada će prvi bageri stići na buduće gradilište.

Autoceste FBiH su početkom prošle godine predstavile plan početka gradnje čak 190 kilometara autoputova i brzih puteva, a Vlada FBiH je taj plan i usvojila. Međutim, novih gradilišta nema.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close