BiH

Zarobljeni brojni infrastrukturni projekti

Državni parlament ne zasjeda, a kreditni aranžmani teški više od 2 milijarde maraka čekaju usvajanje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 10. 2019. u 22:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Činjenica je da su bez formirane vlasti i zbog blokade državnog parlamenta zarobljeni brojni infrastrukturni projekti među kojim su najvažniji oni za izgradnju puteva. Dok su na čekanju sporazumi za putnu i komunalnu infrastrukturu na teritoriji cijele BiH vrijednosti oko milijardu eura, narušen je i kredibilitet i međunarodni ugled naše zemlje.

Državni parlament ne zasjeda, a kreditni aranžmani teški više od 2 milijarde maraka čekaju usvajanje. Blokirane milijarde su samo jedan od razloga što iz SDP-a traže da Dragan Čović sazove sjednicu Doma naroda, a koliko je tu situacija kompleksna, objašnjavaju i u SDS-u potencirajući odgovornost svakog izaslanika za glasanje i za održavanje sjednice, ali i kreditnih aranžmana.

Analitičari se slažu da treba odblokirati rad parlamenta i krucijalne infrastrukturne projekte u zemlji, prenosi Federalna televizija.

“U onim financijskim aranžmanima gdje je potreban Dom naroda mi stavljamo u vrlo osjetljivu situaciju sve one zastupnike koji bi dali svoj glas protiv da se usvoje aranžmani koji život znače za ekonomiju BiH”, kaže predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Politička analitičarka Ivana Marić za Šarovića navodi da je ‘ozbiljan političar’: “Vidjeli smo po njegovom radu u ministarstvu da je dosta toga uradio za građane BiH tako da ne trebamo sumnjati u to što kaže da jeste ozbiljno i bez pravljenja neke računice”.

Za struku nema sumnje, političke razmirice moraju se ostaviti sa strane i domaći akteri moraju shvatiti da su građanima prioritet veliki infrastrukturni radovi. 

“Za svaku zemlju, pogotovo BiH, 2 milijarde je jako velika cifra, ali ona nije financijska cifra - to je faktički konkurentska pozicija BiH i njen reputacijski ugled. To je velika šteta što stoji na računu i stvaraju se oportnunitivni troškovi koji su veći od direktnih troškova što te troškove ne koristimo”, upozorava Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close