Mostar

Zapelo s otvaranjem 'Ruže'

Dvije godine su stotine radnika iz desetak bh. firmi radile na izgradnji ove luksuzne nekretnine, koja se prostire na čak 32.000 kvadratnih metara, a posljednjih je dana gradilište zamrlo.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 05. 2019. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hotel 'Ruža' jedan od prijeratnih simbola Mostara, kao dio prestižnog lanca hotela 'Marriott' daleko je od otvorenja, piše Avaz.

Desetak firmi

Do sada je nebrojeno puta, a često tijekom predizbornih kampanja, najavljivano je da 'Ruža' konačno biti završena. Dvije godine su stotine radnika iz desetak bh. firmi radile na izgradnji ove luksuzne nekretnine, koja se prostire na čak 32.000 kvadratnih metara, a posljednjih je dana gradilište zamrlo. Na službenoj stanici hotela 'Marriott' Mostar objavljeno je da je hotel trebao biti otvoren prošlog mjeseca.

Investitor Emir Kečo nije odgovarao na pozive novinara, pa se ne zna što je razlog probijanja rokova. S druge strane, u Agenciji za privatizaciju Hercegovačko-neretvanske županije, s kojom je Kečo prije 20 godina potpisao osnovni ugovor o privatizaciji, kako piše Avaz, prošle godine u veljači , nakon provedene kontrole, utvrđeno da je u objekt investirano skoro 50 milijuna maraka. Nakon toga je Upravni odbor Agencije odobrio da se osnovni ugovor aneksira po deveti put, a prema tom dokumentu, kupac se obavezao da će, prema planu ulaganja, još sedam milijuna KM.

Rok za otvaranje bio je kraj prošle godine. U međuvremenu se, kako govore u Agenciji, proces otegao, jer Županijska vlada nije htjela dati suglasnost na aneks, dok Kečo Agenciji nije mogao dostaviti tražene bankarske garancije.

Novi aneks je potpisan koncem prošle godine, Vlada HNŽ je dala suglasnost pa je novi rok 30. rujna ove godine.

Zeleno svjetlo

U cijeloj priči sporne su brojne političke i interesne trzavice, jer je Keči godinama bila uskraćena gradnja zbog prijetnje UNESCO-a da se 'Ruža"'ambijentalno ne uklapa u stari dio grada. Nakon što je UNESCO dao zeleno svjetlo, Kečo je najavIjivao tužbu protiv Grada Mostara pa odustao. 

Prije četiri godine Kečo je sklopio kreditni aranžman sa 'Ziraat bankom' i 'Turkish Ziraat Bank" za nastavak izgradnje vrijedan 20 milijuna eura. Navodno, sada traži novi aranžman zbog izgradnje parkinga s bočne strane hotela. Iako je ispred hotela planirao podzemne garaže, za to ne može dobiti suglasnost jer ne postoji Gradsko vijeće.

Kopirati
Drag cursor here to close