Kredit EBRD-a

Za projekt energetske učinkovitosti u Sarajevu 10 milijuna eura

Sporazum o grantu u iznosu dva milijuna eura i sporazum o zajmu u vrijednosti osam milijuna eura potpisani su korespodentno
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 07. 2020. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i predstavnik Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Josip Polić potpisali su danas sporazume o zajmu i grantu Europske unije ukupne vrijednosti 10 milijuna eura namjenjenih za projet energetske efikasnosti u Sarajevu.

Sporazum o grantu u iznosu dva milijuna eura i sporazum o zajmu u vrijednosti osam milijuna eura potpisani su korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19.

Sredstva osigurana nakon potpisivanja ova dva sporazuma bit će namjenjena za zagrijavanje 40 zgrada u Kantonu Sarajevo pretežno vrtića, škola, bolnica i drugih objekata od javnog interesa.
Ministar Bevanda naglasio je nakon potpisivanja ugovora da je izuzetno značajan grant u iznosu dva milijuna eura, koji je osiguran iz Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan, te da su povoljni uvjeti ugovora o zajmu EBRD-a u iznosu osam milijuna eura.

''Kredit EBRD-a od osam milijuna eura bit će alociran na Federaciju BiH s rokom otplate zajma 13 godina, uključujući tri godine grejs perioda uz otplatu u 20 jednakih polugodišnjih rata. Iz EBRD-a već godinama uspješno podržavaju projekte energetske efikasnosti i rezultati ovakvih ulaganja vidljivi su u većini loklanih zajednica u BiH'', naglasio je ministar Bevanda.

Nositelj ovog projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a očekuje se da će biti završen do 20. listopada 2023.godine.

Kopirati
Drag cursor here to close