Vlada FBIH

Za izgradnju južne obilaznice Mostara odobreno 7.000.000 KM

Za izgradnju južne obilaznice Mostara, čiji je implementator JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, odobreno je 7.000.000 KM
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 07. 2018. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o usvajanju Programa utroška dijela sredstava s pozicije kapitalnih transfera javnim poduzećima i za izgradnju autocesta i brzih cesta odobrila 107.000.000 KM utvrđenih Proračunom FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija. 

Sredstva će biti prenošena u tranšama na namjenski projektni račun Federalnog ministarstva prometa i komunikacija otvoren u okviru JRT-a, prema zahjevima za provođenje ovog programa i u skladu sa Zakonom o izvršavanju Proračuna FBiH za 2018. godinu, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Vlada Federacije BiH utvrđuje projekte koji će biti financirani putem ovog programa, a to su izgradnja brze ceste Lašva - Nević Polje, za što je odobreno 100.000.000 KM, a implementator je JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, te izgradnja južne obilaznice Mostara, za što je odobreno 7.000.000 KM, čiji je implementator JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo. 

Namjenska sredstva bit će prenošena u tranšama na račun implementatora odobrenih projekata, nakon što oni Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija dostave zahtjev i dokaze o izvedenim radovima ili uslugama. 

Implementatori projekata obavezni su kvartalno izvještavati o njihovoj realizaciji Federalno ministarstvo financija i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija. 

Današnja Odluka omogućava provedbu zaključaka Vlade FBiH od 21.9.2017. i 10.10.2017. godine da sredstva klirinškog duga Ruske Federacije budu usmjerena u financiranje izgradnje prioritetnih infrastrukturnih projekata autocesta, brzih i najznačajnijih magistralnih cesta.  

Kopirati
Drag cursor here to close