Bačvar Ferid Horo

Za dobru bačvu treba stogodišnji hrast

Postoji nekoliko stvari koje su presudne da se neko drvo odabere za bačvu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 11. 2020. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U šarolikoj ponudi kojoj u jesenskim danima obiluje veletržnica u Tasovčićima kraj Čapljine, Ferid Horo iz Donjeg Vakufa prodaje bačve

Ferid je izložio bačve na omanjem kamionu. Ferid s ponosom ističe da je sve to njegovih ruku djelo, uz naravno strojnu obradu. 

''Slučajno sam danas došao, nisam uopće razmišljao koji je dan, ni koliko je prošlo od berbe grožđa. Naiđe po dikoji kupac. A bačve, to mora biti kvaliteta. Ako nije kvaliteta onda problemi i onome tko kupi i meni. Što se tiče prodaje, slabo, već je kraj sezone'', kaže Ferid za Radio Čapljinu te na upit o cijenama nastavlja:

''Imam bačve od tri litra pa do 500 litara. Ove od tri litra su 100 KM, a ove veće su 2 – 2,5 KM litra, zavisno od veličine, nije ista cijena veće manje. Drvene bukare su 40 KM. Od duda su. Drvo nabavim ovdje u Hercegovini, drže jedan litar, to je trajno, poneko kupi za ukras, a i poslugu. Ove kace za kupus, za salate ribane, jedna dođe 150 KM, može u nju stati negdje oko 50 litara tečnosti. Imam i škafove, bigunce, kako sve to ovdje zovu. To neko kupi usadi limun. Kažu da limun u drvenom sudu najbolje napreduje'', govori za Ferid.

Na pitanje ima li u Bosni i Hercegovini još drveta, hrastovine za bačve ili se mora tražiti u Slavoniji, Ferid kaže: ''Ima, nabavim u našem kraju, ima u šumariji lager trupaca''.

Postoji nekoliko stvari koje su presudne da se neko drvo odabere za bačvu.

''Vidi se po godovima, mora se od prilike znati koliko je staro drvo. Ono treba bar sto godina da je staro i to vrijedi za bačvu. Starije od sto godina ne valja, to je prišlo. Najbolje je drvo od hrasta starog oko sto godina. Za vinsko drvo ne može svako drvo, treba se u to razumjeti da bi odabrao odgovarajuće“, kaže Ferid, pa na opasku je li dobro drvo ključ za dobru bačvu nastavlja:

''Zavisi i od rada, mora to biti baš precizan majstor, voditi računa o svemu. Ima nekome dadneš prvu klasu drveta, ali ne zna napraviti samo upropasti“, konstatira Ferid i dodaje kako mu se još nitko nije požalio na bačve.

Kopirati
Drag cursor here to close