Nema razloga za brigu

Wall Street blago porastao na početku 2019.

PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini u prosincu je pao na 49,7 bodova, s 50,2 boda u studenome, što je prvi pad tog indeksa u posljednjih 19 mjeseci.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 01. 2019. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Wall Streetu su u srijedu, prvog radnog dana u novoj godini, cijene dionica blago porasle, nakon nestabilnog trgovanja, no pitanje je hoće li se ti dobici održati nakon što je Apple smanjio procjene svojih prihoda.

Dow Jones ojačao je 18 bodova ili 0,08 posto, na 23.346 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 posto, na 2.510 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 6.665 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u minusu zbog novih naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Prema izvješću tvrtke Markit, PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini u prosincu je pao na 49,7 bodova, s 50,2 boda u studenome, što je prvi pad tog indeksa u posljednjih 19 mjeseci.

To je posljednji u nizu podataka koji ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, što je posljedica trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, ali i slabljenja domaće te inozemne potražnje.

I iz drugih azijskih gospodarstava, ali i iz eurozone, stigle su naznake usporavanja rasta.

Unatoč tome, kasnije su se indeksi na Wall Streetu probili u pozitivno područje, što se, među ostalim, zahvaljuje rastu cijena nafte za više od 2 posto, zbog čega je S&P indeks energetskog sektora bio najveći jučerašnji dobitnik.

Kopirati
Drag cursor here to close