Prijatelji

Vučić u Istanbulu: Želimo još veći dolazak Turaka

Vučić je u obraćanju gospodarstvenicima na Poslovnom forumu Srbije i Turske u Istanbulu kazao kako želi njihovo najveće prisustvo u Srbiji i još veći dolazak Turaka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 05. 2018. u 23:29 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Trgovinska razmjena između Srbije i Turske u posljednjih deset godina je udevetostručena i siguran sam da je moguće da je dodatno utrostručimo'', izjavio je danas u Istanbulu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja Anadolu Agency (AA). 

Vučić je u obraćanju gospodarstvenicima na Poslovnom forumu Srbije i Turske u Istanbulu kazao da je sve više srbijanskih turista koji dolaze u Tursku, ali i turskih turista koji dolaze u Srbiju.

"Mi smo za vas vjerojatno mala zemlja, ali Turci su postali turisti broj jedan u Srbiji. Mi danas imamo najviše turista iz Turske u Srbiji i želimo da ih bude još više. To je možda nekome nekada bilo razumljivo kada je riječ o Bosni i Hercegovini i Albaniji, ali Srbija danas ima najveći broj turista iz Turske. Mnogi su se u Beogradu pitali kako je to moguće, a onda smo ustanovili da je u Beogradu najveći broj turista iz Turske, ne samo u drugim dijelovima Srbije. Oni posjećuju i kulturne i povijesne spomenike i oni znaju kakve su naše kulturne i povijesne veze. Oni žele i da nauče nešto novo, žele da provedu vrijeme u Beogradu i mi se nadamo da će željeti još više da ulažu u Beograd i Srbiju", izjavio je Vučić. 

Srbijanski predsjednik se zahvalio turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu što je, kako je kazao, ohrabrio tursku banku Halkbank da dođe u Srbiju, "jer bez dolaska turske banke ne bi se takvom brzinom razvijao ni turski biznis u Srbiji".

Vučić je istaknuao kako žele ohrabriti sve turske investitore da nastave da ulažu u Srbiju te se zahvalio turskim ministrima na velikoj podršci.

Foto: Anadolija / Erdogan uz vojne počasti na aerodromu u Istanbulu dočekao Vučića

Govoreći o trgovinskoj razmjeni između dvije zemlje, Vučić je iznio podatak da je ona u posljednjih deset godina udevetostručena.

"Našu smo trgovinsku razmjenu u posljednjih deset godina udevetostručili. Pre samo deset godina, devet puta niže nam je bila trgovinska razmjena između Srbije i Turske. Od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini za 4,1 puta smo uvećali našu trgovinsku razmjenu, a postavili ste danas veoma ambiciozan zadatak pred nas – da ovu trgovinsku razmjenu dodatno utrostručimo. Ja sam siguran da je to moguće, jer u Srbiji postoji posebno poštovanje prema Turskoj i prema predsjedniku Erdoganu. Ovo ne govorim zato što nam je nešto potrebno, jer prijateljstvo cijenimo više i poštovanje koje smo dobili sa turske strane više nego bilo što drugo", poručio je Vučić. 

Dodao je da je turski narod u Srbiju dobrodošao i poručio im da se osjećaju kao kod svoje kuće.

"Mi ćemo vas dočekivati kao prijatelje i svaka kompaniju koja dođe iz Turske imat će otvorena vrata i kod mene kao predsjednika i kod predsjednice vlade i svih naših ministara", izjavio je Vučić.

Zahvalio se doskorašnjem veleposlaniku Turske u Beogradu i sadašnjem veleposlaniku te zemlje na energiji koju su ulagali i ulažu za uspostavljanje boljih odnosa. Zahvalio se i turskim državljanima porijeklom sa Balkana na investicijama.

U ime srbijanskih gospodarstvenika, zamolio je predsjednika Turske, da im se omogući da svojim proizvodima uđu u turske trgovinske lance, te je dodao da je Srbija to spremna učiniti za turske kompanije.

"Sve što mislite da mi još možemo da učinimo i popravimo položaj turskih kompanija, mi smo spremni da to uradimo. Turskim investitorima poručujem, tko god vam bilo gdje na Balkanu i u jugoistočnoj Europi ponudi uvjete za koje mislite da su bolji uvjeti od onih koje ćete dobiti u Srbiji, javite nam se, garantiram vam da ćemo za najmanje pet posto ponuditi bolje uvjete nego bilo kod drugi. Hoćemo vaše najveće prisustvo u Srbiji, želimo još veći dolazak Turaka", poručio je Vučić. 

Kopirati
Drag cursor here to close