Trebinje - Mostar 1:0

Vučić: Prvi zrakoplovi u Trebinju prije kraja 2023.

Gradnja Aerodroma Trebinje zajednički je projekt Srbije i Republike Srpske, a financijer će biti Srbija, koja će i upravljati zračnom lukom.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 10. 2021. u 21:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da prve zrakoplove u novoj zračnoj luci u Trebinju očekuje prije 2023.godine.

Poslije razgovora s Miloradom Dodikom, Vučić je rekao da su osigurana sredstva za izgradnju zračne luke, koja će koštati 70 milijuna eura, dok će još 35 milijuna eura biti uloženo u infrastrukturno opremanje.

"Što ćete da vidite na terenu već od lipnja 2022.godine. I, vjerujem prve zrakoplove na trebinjskom aerodromu prije kraja 2023.godine", rekao je Vučić.

Podsjetimo, lokacija planiranog Aerodroma Trebinje je oko 14 kilometara zapadno od središta grada Trebinja, u blizini mjesta Taleža u Republici Srpskoj.

Nakon izgradnje aerodroma, od Beograda do Trebinja stizat će se za oko 40 minuta.

Gradnja Aerodroma Trebinje zajednički je projekt Srbije i Republike Srpske, a financijer će biti Srbija, koja će i upravljati zračnom lukom.

Nadmorska visina referentne točke aerodroma je oko 266 metara, a kompleks aerodroma obuhvatat će oko 282 hektara, bez pristupnih prometnica.

Moći će primiti 1100 putnika

Kako je navedeno u natječajnoj dokumentaciji, objekti niskogradnje koje je potrebno planirati, projektirati i izgraditi na aerodromu su uzletno-sletna staza, staze za vožnju, platforme, heliodrom, tehničke platforme za aerodromsku opremu, servisne i interne prometnice, zatim vatrogasni poligon, parkiralište za posjetitelje i zaposlene na aerodromu, kao i pristupne prometnice.

Od objekata visokogradnje gradit će se zgrada terminala, toranj kontrole leta, vatrogasna postaja, cargo terminal, skladište goriva s crpkom za gorivo, garaža za aerodromsku opremu, terminal i hangar poslovnog zrakoplovstva te pomoćni objekti.

Dužina uzletno-sletne staze ima dvije varijante, 3000 i 3500 metara, a projektant će investitoru ponuditi jednu od njih. Planirana širina uzletno-sletne staze je 45 metara.

Kada je riječ o zgradi terminala, planirani broj putnika u vršnom satu je 1100 (550 u dolasku plus 550 u odlasku), dok će čekaonica za poslovne putnike imati poseban ulaz i primat će najmanje 20 putnika.

U planu je i terminal poslovnog zrakoplovstva koji će istovremeno moći uslužiti najmanje četiri leta, a podizat će su u drugoj fazi izgradnje aerodroma, kao i hangar za zrakoplove poslovnog zrakoplovstva kapaciteta za istovremeni smještaj najmanje tri zrakoplova.

53.728 letova

Predviđeni broj zračnih operacija od 2023. do 2037. godine iznosi 53.728 letova najvećih Airbusovih zrakoplova tipa A321-200.

Objekti niskogradnje i visokogradnje na aerodromu trebaju biti opremljeni odgovarajućim elektro-energetskim, protupožarnim, informacijskim, telekomunikacijskim, vodovodnim i kanalizacijskim sustavima, kao i sustavom za klimatizaciju, grijanje i hlađenje, zatim rasvjetom i sustavom svjetlosnog obilježavanja, radio-navigacijskim i meteorološkim sustavima, sustavima za kontrolu pristupa, daljinsko upravljanje i nadzor, i drugim specijaliziranim sustavima nužnim za rad civilnog zračnog prometa na budućem Aerodromu Trebinje.

Kopirati
Drag cursor here to close