Široke ruke

Vučić najavio kako će raspodijeliti milijune i milijune eura u BiH

Naveo je kako je na sastanku u Banja Luci Vijeća za saradnju Republike Srpske i Srbije razgovarano i o projektu izgradnje aerodroma u Trebinju…
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 04. 2021. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u svaku općinu Srpske biti unesen neki projekat koji će financirati Srbija i da je to najznačajnija podrška koju može da pruži, a Drvar u FBiH, te Kostajnica, Dubica i Nevesinje posebno će biti pomognute i mogu očekivati ulaganja od milijuna i milijuna eura.

Drvar i aerodrom

"Dosta smo uložili u Drvar i znamo da je to nedovoljno, ali građanima ove četiri općine kažem da ćemo mnogo da uradimo na lokalnoj infrastrukturi, putevima, vodovodima, kanalizaciji, obnovi i izgradnji objekata gdje je potrebno, vrtića, škola... I to će biti primjer onoga što možemo da uradimo za naš narod, ali i za sve građane Republike Srpske i BiH", rekao je Vučić.

Naveo je kako je na sastanku u Banja Luci Vijeća za saradnju Republike Srpske i Srbije razgovarano i o projektu izgradnje aerodroma u Trebinju, procijenjene vrijednosti između 98 i 100 milijuna eura.

"Srbija će direktno da uloži između 73 i 75 milijuna eura, ali to nije kraj troškova. Potrebne su godine da razvijate taj aerodrom, prve tri godine sigurno će poslovati u minusu i mi smo spremni da snosimo te troškove", rekao je Vučić.

Istaknuo je kako je to važan strateški razvojni projekat za istočnu Hercegovinu, ali i druge dijelove.

"Tu vidimo veliki potencijal i uložit ćemo veliki novac i doprinijeti i Srpskoj i Srbiji, kao vlasniku aerodroma", rekao je Vučić.

Povezivanje

Rekao je novinarima u Banja Luci kako će Srbija i Republika Srpska, čuvajući mir i stabilnost, razvijati svoje ekonomije kako bi ljudima osigurati drugačiju i bolju budućnost, da vide da će imati posla i da će njihova djeca moći da opstanu na ognjištima.

"Razgovarali smo i o energetskom povezivanju i drugim projektima, još mnogo posla imamo oko očuvanja jezika, pisma, zakona koji bi bili slični ili isti u Srpskoj i Srbiji, u znak zaštite zajedničkih interesa, jezika i kulture, koji ne bi nikog vrijeđali", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da su Republika Srpska i BiH u cjelini za Srbiju treća izvozna destinacija, ukupno veoma važan sedmi trgovinski partner (ispred su samo Njemačka, Rusija, Italija, Kina, Mađarska i Rumunjska) i da vjeruje da trgovinska razmjena u ovoj godini može da bude značajno veća nego u 2020. godini.

"Jer kada smo dostigli sumu od dva milijuna eura, imali smo koronu i pad od 11,1 posto u međusobnoj trgovinskoj razmjeni. To se dogodilo manje više u odnosu sa svim zemljama i zato vjerujem da su 2021. i 2022. godina godine rasta i ubrzanog napretka. Vjerujem da mnogo toga možemo zajednički da uradimo", rekao je Vučić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close