Čeka se rasprava

Vrilo čeka dozvolu: Hoće li se netko sjetiti arheologije?

Vlada Federacije BiH je u svojim aktima proglasila javni interes za izgradnju elektroenergetskih objekata, među kojima se nalazi i CHE Vrilo.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 12. 2018. u 08:31 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crpna hidroelektrana (CHE) Vrilo kod Tomislavgrada bčeka okolišnu dozvolu Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je po ovom pitanju zakazalo i javnu raspravu za 16. siječnja 2019. godine.

Kako je objvio portal Akta, prošlog mjeseca Općinsko vijeće Tomislavgrada donijelo je i rješenje kojim se daje prethodna suglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na donošenje odluke za pokretanje postupka dodjele koncesije za izgradnju Crpne hidroelektrane Vrilo (CHE Vrilo) na rijeci Šujici, na području općine Tomislavgrad.


Također i Vlada Federacije BiH je u svojim aktima proglasila javni interes za izgradnju elektroenergetskih objekata, među kojima se nalazi i CHE Vrilo.

Stoga je proizvodni elektroenergetski objekt CHE Vrilo tretiran kao prioritetni objekt od javnog interesa, a za njegovu izgradnju Njemačka razvojna banka KfW odobrila je Elektroprivredi HZHB kreditna sredstva u iznosu od 100 milijuna eura.

Crpna hidroelektrana (CHE) Vrilo je ukupne snage 66 MW, a kako je navedeno u Studiji o procjeni uticaja na okoliš  postrojenje CHE Vrilo koristit će vodne snage rijeke Šuice. Rijeka Šuica, koja je glavni vodotok Duvanjskog polja, ujedno je i najveća rijeka na slivu Cetine.

Nositelj zahvata planirane crpne hidroelektrane Vrilo je JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZHB).

No, nakon nedavnih arheoloških otkrića oči javnosti uprte su u donositelje odluka. Naime, Naime, tijekom istraživanja izvora - špilje Ričina, koja se nalazi na širem području zaseoka Vrilo u blizini Tomislavgrada, pronađeni su ostaci kremenoga oruđa stari 17.000 godina što je jedinstven arheološki nalaz u ovom dijelu Hercegovine.  Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom radu doc. dr. sc. Darija Vujevića iz Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i magistra arheologije Dilbera u časopisu Instituta za arheologiju Zagreb.  Profesor Vujević je najavio nastavak istraživanja, a kada će se to točno dogoditi ovisi i od podrške lokalnih i državnih institucija. 

''Nadamo se i da će važnost otkrića prepoznati i Elektroprivreda HZHB koja na tom dijelu planira izgraditi hidroelektranu i da će ovo otkriće imati u vidu u svojim planovima prostornog upravljanja'', poručio je profesor Vujević.

Ovi prolanasci pomjerili su donju granicu naseljavanja na prostoru općine Tomislavgrad sa 4.000, kako je prije bilo shvaćanje, na 17.000 godina prije Krista.

Kopirati
Drag cursor here to close