Za mamograf i defibrilator

Vlada Japana dodijelila 136.200 KM Domu zdravlja Žepče

Budući da je liječnicima nemoguće imati dovoljno rezultata za opservacije i postavljanje dijagnoze Domu zdravlja je trebalo uvesti mamografiju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 10. 2017. u 10:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Japana je dodijelila oko 136.200 KM Domu zdravlja Žepče za instaliranje aparata za mamografiju i defibrilatora.

Dom zdravlja je osnovan 1976. godine kao jedini centar primarne zdravstvene zaštite u općini Žepče, a broj pacijenata kojima je neophodna usluga mamografije je oko 1.500.

Dom zdravlja nikada nije posjedovao mamografski aparat. Budući da je liječnicima nemoguće imati dovoljno rezultata za opservacije i postavljanje dijagnoze Domu zdravlja je trebalo uvesti mamografiju. 

Dom zdravlja također nije imao defibrilator za pružanje hitne medicinske pomoći na terenu. Zahvaljujući toj pomoći Domu zdravlja je omogućeno da uradi mamografski pregled za oko 1.500 pacijenata i da u službi za spašavanje u hitnim slučajevima pruži usluge za oko 100 pacijenata godišnje.

Veleposlanik Japana Kazuya Ogawa sudjelovat će na svečanosti potpisivanja grant ugovora o dodjeli sredstava za “Projekt opremanja Doma zdravlja Žepče medicinskom opremom” u srijedu u Sarajevu. 

Japan je jedan od najvećih donatora u Bosni i Hercegovini. Unutar različitih okvira pomoći (npr. opća grant pomoć, zajmovi, tehnička saradnja i grantovi u oblasti kulture), japanska pomoć BiH je dosegla više od jednu milijardu KM u posljednjih 20 godina, pokrivajući različite sektore kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodoopskrbe, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura, kultura itd., priopćeno je iz Veleposlanstva Japana.

Kopirati
Drag cursor here to close