Pogledajte tko su ...

Mnoštvo zanimljivih projekata u milijun maraka teškom pokušaju jačanja turizma u Hercegovini

Pravo na sredstva ostvarilo je 138 korisnika u ukupnom iznosu od milijun maraka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 01. 2020. u 18:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ donijelo je odluku o izboru korisnika sredstava ''Transfer za jačanje turističkih kapaciteta'' utvrđenih Proračunom za 2019. godinu.

Pravo na sredstva ostvarilo je 138 korisnika u ukupnom iznosu od milijun maraka. Potpisivanje ugovora s izabranim korisnicima obavljeno je prošli utorak u sjedištu Ministarstva u Mostaru.

Povećanje kvalitete

U okviru programskih aktivnosti novac je izdvojen za sufinanciranje projekata povećanja standarda, kvalitete i dodatne ponude postojećih smještajnih objekata u ukupnom iznosu od 600.000 KM.

Ovdje je novac dodijeljen za 65 projekata, a među njima najviše su dobila četiri hotela sa po 30.000 KM. To su hotel Grace, hotel Stanica Ravno, smještajni objekt Miracolo Međugorje i Jaklići B&B doo Prozor-Rama za proširenje i rekonstrukciju postojećih soba.

Gastro i eno turizam

Dodatnih 205.000 KM izdvojeno je za sufinanciranje programa razvoja ponude gastro i eno turizma te aktiviranje neiskorištenih turističkih resursa. Od 36 ustanova, tvrtki i udruga, s najviše izdvojenog novca (20.000KM) ističe se projekt Eno gastro festival Blaž iza kojega stoji tvrtka Trading-conzulting&service d.o.o. Međugorje.

Zanimljiv je i projekt UG Vidoški grad Stolac koji opremaju paintball teren i rade na razvoju nove turističke ponude. Oni su dobili 10.000 KM.

Turistička infrastruktura

Za sufinanciranje programa uređenja i stavljanja u turističku funkciju javnih sadržaja i turističke infrastrukture izdvojeno je 39.000 KM.

Novac su dobili J.J. Hutovo blato Čapljina u iznosu od 25.000 KM i Prvi korak Konjic 14.000 KM.

Kultura i život

106.000 KM namijenjeno je za sufinanciranje manifestacija utemeljenih na kulturi života i rada lokalnog stanovništva koje doprinose unaprjeđenju/obogaćivanju turističkog proizvoda/ponude pojedine uže ili šire destinacije.

U ovu svrhu novac će dobiti 23 institucije i udruge. Najviše je novca izdvojeno za tvrtku Promotor Media i njihov projekt Dani turizma 2019. dok će Klub skakača u vodu Mostari dobiti tek 3000 KM.

Marketing

Program marketinških aktivnosti u turizmu sufinancirat će se sa 50.000 KM. Dvanaest institucija, agencija i tvrtki.

JP RTV Jablanica dobila je za projekt Putokazi 4500 KM, dok je za promociju autohtonih plantaža žilavke na području Blagaja tvrtka Dino prom d.o.o. Mostar dobila 4.000 KM.

Za promocije turističke ponude HNŽ tvrtka Majs d.o.o. Mostar dobila je 7.000 KM. Više od njih dobila je Udruga Ceot Mostar koja će 7500 KM utrošiti na provedbu projekta Održivi turizam na Ramskom jezeru.

Novac će se izdvojiti iz sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ za 2019. godinu, a odluku je potpisao ministar Ajdin Teletović.

Kopirati
Drag cursor here to close