MHE

Višković brani Buk Bijelu

Višković kaže da Turković i Abazović trebali znati da je riječ o projektu male hidroelektrane na kojem rade Srpska i Srbija.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 07. 2021. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je kako izgradnja hidroelektrane "Buk Bijela" nema nikakve veze s Crnom Gorom i da ovaj projekt ne može biti remetilac odnosa u regiji jer je u pitanju važan posao od kojeg svi u BiH mogu imati korist.

Nema veze s Crnom Gorom

Reagirajući na poruku sa sastanka u Sarajevu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića da situaciju u odnosima dvije zemlje komplicira gradnja "Buk Bijele", Višković je rekao da je riječ o vrlo bitnom projektu i investiciji za cijelu BiH, te da ne može vjerovati kako to neki ne mogu shvatiti.

Višković kaže da Turković i Abazović trebali znati da je riječ o projektu male hidroelektrane na kojem rade Srpska i Srbija.

"To nema veze s Crnom Gorom jer ne ulazi ni metar na njenu teritoriju", rekao je Višković za Glas Srpske, a prenosi Srna.

Naveo je kako odnose BiH i Crne Gore narušava trenutno djelovanje Turković i Abazovića, a ne gradnja "Buk Bijele".

"Svjesni smo da će mnogi pokušavati da ospore taj projekt. Grdno se varaju svi koji misle da je to samo projekt za Srpsku, a stalno govore da bi trebali proizvoditi što više električne energije iz obnovljivih izvora. I kada krenemo u tom smjeru, kritike ne prestaju. Da smo gradili visoku Buk Bijelu imali bi pravo komentirati, a ovako i objekt i jezero i sve se nalazi na teritoriji Srpske", pojasnio je Višković.

Ključni problem

Smatra da je ključni "problem" to što projekat Srpska realizira sa Srbijom, te da toga vjerojatno ne bi bilo da hidroelektranu Republika radi s bilo kim drugim, koji je njima mentor ili podoban.

Višković kaže da je Srpska odgovorila na pismo UNESCO-a, te da je ekološka dozvola na tom planu dobivena prije nekoliko godina.

Dodao je i da su ispoštovane sve procedure, ali da se Crna Gora nije oglasila u zakonskom roku, što znači da nema primjedbe na dokument.

Višković je rekao da očekuje odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji 24 poslanika parlamenta BiH iz stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH u kojoj traže izjašnjenje suda o odluci Vlade Srpske o utvrđivanju uvjeta za dodjelu koncesija za izgradnju i korištenje hidroelektrana na Drini.

U apelaciji je navedeno i da "odluke u vezi sa državnom imovinom, poput rijeka na međunarodnim granicama, mogu biti donijete isključivo na razini BiH".

Kamen temeljac za "Buk Bijelu" postavljen je polovinom svibnja ove godine, a projekt vrijedan 220 miliona eura financiraju elektroprivrede Srpske i Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close