Drežnica

Višestruke koristi od utopljavanja škola u Mostaru

Ministar Teletović izjavio je kako Projekt energetske učinkovitosti predstavlja snažan impuls gospodarskom rastu jer je riječ o projektu na čijoj realizaciji rade domaće tvrtke i obrtnici.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 04. 2018. u 10:19 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ajdin Teletović i ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a Rašid Hadžović posjetili su utorak Osnovnu školu ''Drežnice'' čiji se objekt obnavlja i utopljava u sklopu Projekta energetske učinkovitosti.

''Javni sektor, koji uključuje i školske i zdravstvene ustanove, jedan je od najvećih potrošača energije i predstavlja najbolje mjesto za implementiranje politike energetske učinkovitosti. Danas sa zadovoljstvom mogu kazati kako smo kroz ovaj projekt poboljšanja energetske učinkovitosti u više objekata na području HNŽ uspješno u praksu implementirali održive politike u sektoru okoliša koje zagovara županijsko Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša'', istaknuo je Teletović.

Naglasio je kako se projektima energetske obnove, uz poboljšane toplotne i svjetlosne uvjete u objektima, ispunjava krajnji cilj smanjenja potrošnje energije što za sobom povlači i značajne uštede javnog novca, ali i daje doprinos smanjenu emisije ugljičnog dioksida i zaštiti okoliša, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Ministar Teletović izjavio je kako Projekt energetske učinkovitosti predstavlja snažan impuls gospodarskom rastu jer je riječ o projektu na čijoj realizaciji rade domaće tvrtke i obrtnici.

''Energetska obnova školskih i zdravstvenih objekata jedan je od najvažnijih projekata koji u posljednje tri godine provodi Vlada HNŽ-a. To je složen posao za koji je najprije trebalo posložiti svu 'papirologiju', pripremiti energetske preglede i projektnu dokumentaciju na kvalitetan način i sukladno propisanim pravilima'', dodao je ministar Teletović.

Dodao je kako su koristi od projekta višestruke, kako za krajnje korisnike tako i za davatelje usluga, ali i zajednicu u cjelini.

Ministar Teletović istaknuo je kako će županijska vlada, u okviru svojih mogućnosti, nastaviti podržavati projekte energetske učinkovitosti u javnom sektoru i time davati doprinos održivom upravljanju energetskim resursima, zaštiti okoliša, a u konačnici i smanjenju godišnjih financijskih izdataka za energente.

"Energetska obnova školskih objekata stvara uvjete za produktivniji rad učenika i nastavnika, ali i doprinosi njihovom obrazovanju za okoliš i učinkovito upravljanje energijom u budućnosti", rekao je ministar Hadžović.

Projektom energetske učinkovitosti, koji provodi Vlada HNŽ u suradnji sa Svjetskom bankom i UNDP-om, u posljednje tri godine obuhvaćeno je više od dvadeset objekata javnih školskih i zdravstvenih ustanova od Konjica do Neuma za što je izdvojeno gotovo 9 milijuna maraka, a dodatnih milijun maraka Vlada HNŽ-a izdvojila je za rekonstruiranje školskih objekata, priopćeno je iz Vlade HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close