Grant ugovor EU

Više od šest milijuna za autocestu između Bune i Počitelja

Planirano je da projekti budu okončani tijekom ove godine, a tome će značajno doprinijeti grant sredstva koja su alocirana na Federaciju BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 03. 2021. u 20:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je sa šeficom Ureda Europske banke za obnovu i razvitak u BiH sporazum o dva granta Europske unije ukupne vrijednosti oko 15,5 milijuna eura.

Kako je istaknuto na svečanosti potpisivanja, kojoj je nazočio i specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler, ova grant sredstva namijenjena su za izgradnju autoceste na dionicama Tunel Zenica – Donja Gračanica  te Buna – Počitelj.

Ministar Bevanda naglasio je kako ugovor za izgradnju pod-dionice Tunel Zenica – Donja Gračanica iznosi 9.222.000 milijuna eura, koje je odobrila Europska unija kroz investicijski okvir za Zapadni Balkan, a grantom će upravljati EBRD.

Drugi ugovor koji je danas potpisan odnosi se na grant vrijedan 6.219.140 eura, a sredstva će biti utrošena na izgradnju 7,2 kilometra autoceste između Bune i Počitelja.

"Svima u Bosni i Hercegovini je poznato koliko je ova dionica bitna za izlazak na Jadransko more, ali i Europsku uniju. Modernizacija puteva je mogućnost da se pokrene naše gospodarstvo i da se stvore uvjeti za brže i sigurnije putovanje", naglasio je ministar Bevanda.

Dodao je da je planirano da oba projekta budu okončana tijekom ove godine, a tome će značajno doprinijeti ova grant sredstva koja su alocirana na Federaciju BiH, odnosno Javno poduzeće "Autoceste Federacije BiH".

Direktorica Naessl izrazila je zadovoljstvo što je potpisan ovaj sporazum, napomenuvši da je u proteklom periodu EU izdvajala značajna sredstva, te da je više od 150 milijuna eura osigurano kroz bespovratna sredstva za ubrzanje dinamike rada na ovim projektima.

Veleposlanik Sattler je naglasio kako je potpisivanje ova dva ugovora o bespovratnim sredstvima još jedna dokaz da je EU uz BiH.

"Mi smo uz vas, bilo da je riječ o borbi protiv pandemije ili izgradnja autocesta. Riječ je o značajnim sredstvima, više od 15 milijuna eura koja se osiguravaju i to kao bespovratna sredstva koja se ne moraju otplaćivati", naglasio je Sattler.

Kopirati
Drag cursor here to close