Vidić: Biti prepoznat kao najbolja lokacija za investiranje je kruna našeg rada

Vidić: Biti prepoznat kao najbolja lokacija za investiranje je kruna našeg rada

Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 12. 2019. u 13:59 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nikakvo ljepše priznanje nismo mogli dobiti za kraj godine. Biti prepoznat od svjetskih neovisnih stručnjaka kao top destinacija u svijetu investicija, pokazuje kako se isplatio sav naš trud i rad proteklih godina, a kad kažem 'mi' mislim na lokalnu samoupravu, ali naravno zajedno s gospodarstvenicima. Definitivno mogu reći kako će poticanje poduzetništva, privlačenje investicija i stvaranje pozitivne ulagačke klime biti naši glavni prioriteti i u budućnosti'', kazao je u intervjuu za Bljesak.info gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić.

Naime, specijalizirano izdanje prestižnog časopisa Financial times za promociju stranih ulaganja – ''FDI Magazin'', piše o Čapljini kao o najboljoj lokaciji za investiranje.

 Foto: Bljesak.info

Tako se spominje kako Čapljina ima idealan strateški položaj koji u kombinaciji sa spremnim investicijskim zonama, pojednostavljenim procedurama, smanjenim operativnim troškovima i kvalitetnoj radnoj snazi, ima najbolje predispozicije za uspješno privlačenje investitora.

Bio je ovo odličan povod da s gradonačelnikom Vidićem za Bljesak.info razgovaramo o godini na izmaku, aktualnostima na polju razvoja i ulaganja, planovima za budućnost te problemima s kojima se susreće Čapljina.

''Grad Čapljina nizom svojih aktivnosti stvara jedan interaktivan pozitivan odnos s gospodarstvenicima, vjerujem da u tome uspijevamo te da se to prepoznalo. Naš projekt LIFE koji radimo s Međunarodnom financijskom korporacijom koja djeluje u sustavu Svjetske banke a odnosi se na ubrzanje i pojednostavljenje te pojeftinjenje različitih administrativnih procesa koji se odnose na sve građane prvenstveno na gospodarstvenike je uvelike pripomogao razvoju ovoga grada.

Foto: Bljesak.info / Smiljan Vidić

Mehanizam koordinacije koji se sastoji od  gospodarstvenika i djelatnika Gradske uprave je zadužen za razvojni proces unaprjeđenja poslovnog okruženja Čapljina, a u suradnji s Centrom za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP) radimo na privlačenju investitora i otvaranju novih radnih mjesta.

Reći ću samo jedan podatak, u zadnjih godinu dana, odnosno u proteklih jedanaest mjeseci na području grada Čapljina otvorena su nova 142 radna mjesta. Uvijek naglasim da ne pričamo o smanjenju nezaposlenosti jer kada pričate o smanjenju broja nezaposlenih onda se kaže da je to zato što su se ljudi iselili, ja pričam o onim novouposlenima i to je zbilja za svu pohvalu.

Također ću spomenuti pozitivan i važan podatak o ulaganju, a to je da se u prvih deset mjeseci ove godine na području Čapljine investiralo 9,5 miliona novih investicija, a to se odnosi na one naše gospodarstvenike koji do sada nisu investirali u Čapljinu'', ističe Vidić.

Jedan od njih je i vlasnik Violete, Petar Ćorluka koji diže iz pepela tvornicu ''Laste''. Opet ćete biti prepoznatljivi po keksima i slasticama?

''Nismo mogli poželjeti boljeg investitora od gospodina Ćorluke. Ovih dana krenulo se s radovima, a kada to završi krenut će se sa zapošljavanjem radnika. U Lastu će se investirati minimalno 20 milijuna KM, no poznajući Petra Ćorluku kao izuzetnog gospodarstvenika, vjerujem kako će to biti i puno više.

Očekujem da ćemo širenjem gospodarstva s kvalitetnim, sposobnim i vrijednim gospodarstvenicima i investitorima, iduće godine imati više od  200 novih radnih mjesta i do 50 milijuna KM investicija u Čapljini.''

No, ono što će zasigurno Čapljinci posebno upamtiti u ovoj godini je svakako dobiveni Status grada.

''Nije nikakvo pretjerivanje ako kažemo da je Čapljina  po svojoj urbanoj fizionomiji zaslužila status grada i puno ranije, a mi se Čapljinci tako i osjećamo. Naši građani, ali i svi oni koji dolaze u naš grad složni su u tome da je Čapljina zaista jedan od najljepših i najuređenijih gradova ne samo u BiH već i šire.

Foto: Bljesak.info

Pa nismo bez razloga dobili naziv ''Cvijet Hercegovine”. Čapljinci su uvijek bili ekološki osviješteni, a u skladu s tim ove godine potpisali smo Sporazum za klimu i energiju u Briselu u sklopu najveće i najuspješnije inicijative Europske komisije u borbi protiv klimatskih promjena pod nazivom ''Covenant of Mayors".

Grad Čapljina kao potpisnik sporazuma svakako ima višestruku dobrobit i razloge za pridruživanje pokretu uključujući bolje financijske mogućnosti za lokalne klimatske i energetske projekte, priliku za konstruktivan doprinos oblikovanju energetske i klimatske politike EU, fleksibilan referentni okvir za djelovanje prilagodljiv lokalnim potrebama itd.''

Unatoč čistoći i uređenosti, Čapljina muku muči sa gradskim odlagalištem Ada koja se nalazi na samoj obali rijeke Neretve. Mnogi se pitaju kada će se u potpunosti izvršiti sanacija deponije koja nagrđuje ovaj urbani biser Hercegovine?

 ''Jeste, zbilja je ružno vidjeti tu deponiju koja nam je, da se ne lažemo, danas praktički u gradu. Dugo smo radili onaj ''nevidljivi'' dio posla, papirnati... jer smo sve radili prema pravilima Europske unije koji imaju vrlo stroge procedure. Uspješno smo završili svu projektnu dokumentaciju, dobili smo sve potrebite dozvole i sada smo u fazi prikupljanja izvora financiranja.

No treba reći kako je ovo vrlo osjetljivo pitanje. Za izbor bilo koje lokacije uvijek će se netko buniti, jer nitko ne želi da mu je u susjedstvu odlagalište smeća,što ja potpuno razumijem. Zato smo se okrenuli rješenjima recikliranja otpada, pa će u konačnici količine pravog smeća koje će biti odvožene na novu deponiju biti vrlo male.''

A šta je s propalim objektima na Trgu kralja Tomislava u centru grada?

Na žalost u samom središtu grada imamo nekoliko devastiranih  objekata koji narušavaju izgled Čapljine. Tu prije svega mislim na kompleks bivše Duhanske stanice i prostora bivše tržnice  kraj zgrade Gradske uprave. Radi se o objektima koji su neposredno nakon rata privatizirani ali na žalost nisu stavljeni u funkciju.

Ono što mi kao JLS možemo napraviti to smo i uradili prije više godina. Izradili smo na naš trošak urbanistički plan – Duhanska stanica kao i urbanistički plan - Gradska tržnica. Ostaje nam samo nada da će vlasnici uspjeti naći kvalitetnog investitora i da na taj način trenutno ruglo grada, ružno pače pretvorimo u lijepog bijelog labuda.

Puno se pričalo o zelenoj pijaci na otvorenom, međutim još ništa od toga?

Ono što Čapljini nedostaje je svakako mala, moderno izgrađena tržnica, već sam spomenuo da smo uradili urbanistički plan. Neku večer sam razgovarao s vlasnikom spomenutih prostora koji je izrazio želju da se iduće godine krene s izgradnjom iste. Znam, ovo sam govorio i na kraju 2018.g. ali se nadam da će i taj projekt  u suradnji s privatnim partnerom biti završen.

Na duge staze razmišljamo, odnosno već smo napravili nekoliko konkretnih poteza na planiranju izgradnje veletržnice za poljoprivredne proizvode koja bi bila urađena po uzoru na europske veletržnice a zadovoljavala bi potrebe cijele regije.

Foto: Bljesak.info

Čapljini nedostaju i bolji uvjeti u Gradskoj športskoj dvorani, najave o rekonstrukciji je bilo, dokle se došlo s dvoranom?

Čapljinska dvorana je među najstarijim u okruženju, tijekom rata pogođena je s više granata koje su ozbiljno narušile prije svega stanje krova ali ništa bolja situacija nije ni s dotrajalim instalacijama pa su uvjeti u mokrim čvorovima i svlačionicama loši.

Ovih dana radimo na izmjeni instalacija te na taj način želimo popraviti uvjete za sportaše. Vjerujem da ćemo iduće godine uspjeti  prikupiti znatna novčana sredstva i, staviti novi krov i konačno riješiti i taj problem.

Napominjem da imamo i balon sportsku dvoranu koja je najveća u ovom dijelu Europe kao i kvalitetne vanjske sportske terene.

Iskoristio bih ovu priliku da osobno i u ime Gradske uprave Čapljina, svim čitateljima Bljeska.info čestitam nadolazeće blagdane te uspješnu i Novu 2020. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close