Promjene i dalje nema

Veseli: Ukidanje pristojbi ovisi od ponašanja Srbije

Veseli je istaknuo kako je on bio taj koji je Ramushu Haradinaju savjetovao da pristojbe za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine poveća sa 10 na 100 posto.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 12. 2018. u 11:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veseli izjavio je da će pitanje ukidanja pristojbi zavisiti od "ponašanja Srbije".

Veseli je istaknuo kako je on bio taj koji je Ramushu Haradinaju savjetovao da pristojbe za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine poveća sa 10 na 100 posto, prenosi Beta.

On je kazao da nema promjene te odluke.

''Kako se bude Srbija ponašala prema nama, tako ćemo se mi ponašati, i nećemo na nedostojanstven način povući odluku o pristojbama. EU treba da tretira obje strane ravnopravno, da ne vrši pritisak samo na nas'', kazao je Veselji.

Napomenuo je da je Haradinaju rekao da treba osigura reciprocitet u odnosima sa Srbijom.

On priznaje da politika blokade nije racionalna ali, kako tvrdi, "Srbija je to radila dugo vremena, nije poštovala građane, robu, energetiku, pitanja dokumenata", a tu je bila i blokade članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Govoreći o dijalogu i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, Veseli je dodao da kosovski predsjednik Hashim Thaci ima ustavnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine i da će ostati u pregovaračkom timu.

Ljajić: Od uvođenja pristojbi na robu iz Srbije šteta 34,6 milijuna eura

Od 21. studenoga kada je Priština uvela pristojbe na proizvode iz Srbije direktna šteta iznosi 34,6 milijuna eura, kazao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić. 

''Od 21. studenoga na Kosovo je plasirano manje robe u vrijednosti od 34,6 milijuna eura'', istaknuo je Ljajić  i dodao da je to iznos izravne štete dok je neizravna šteta višestruko veća, prenose srpski mediji. 

On je rekao da se na Kosovu otprema reeksportovana roba kao i strani brendovi. 

''Ovo je treća kampanja – 2008., 2010. i sad. Prve dve nisu urodile plodom osim ove, jer trgovci u južnom delu Kosova ne drže u prodavnicima robu iz Srbije'', napominje Ljajić. 

Napominje kako je zbog ove mjere Prištine "procvjetao šverc" jer se ljudi moraju snalaziti za osnovne životne namirnice. 

''Moramo osigurati plasman osnovih životnih namirnica, ljekova, to neće biti ugroženo, ma koliko teško bilo. Kosovo se ne može hermetički zatvoriti'', kazao je ministar u Vladi Republike Srbije. 

Kopirati
Drag cursor here to close