Turizam i ljepote

Vareš je pozitivna priča

Vlada trenutno sagledava mogućnost osiguravanja sredstava za bržu izgradnju regionalnih puteva da bi Vareš, ali i druge općine u ZDK otvorili turistima, u isto vrijeme unaprijedili gospodarski ambijent.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 10. 2019. u 07:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) predvođena premijerom Mirzom Ganićem i predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem razgovarala je uu četvrtak u  Varešu s općinskim načelnikom i predsjedavajućim Općinskog vijeća, potom su posjetili i područje gdje se trenutno vrše rudarsko-geološka istraživanja.

Zlatna groznica

Premijer Ganić kaže da je Vareš pozitivna priča, pogotovo u turizmu koji nije primarna grana ali svake godine ostvaruje rast zahvaljujući kulturno-historijskom naslijeđu, pogotovo starom gradu Bobovcu, kao i prirodnim ljepotama.

''Vareš je bogat i rudama, a imamo investitora koji vrši geološka istraživanja zbog kojih vlada 'zlatna groznica'. U tom duhu smo posjetili Vareš da s načelnikom i njegovim suradnicima vidimo koje su to ključne stvari koje moramo rješavati'', kazao je.

Vlada trenutno sagledava mogućnost osiguravanja sredstava za bržu izgradnju regionalnih puteva da bi Vareš, ali i druge općine u ZDK otvorili turistima, u isto vrijeme unaprijedili gospodarski ambijent.

''U Varešu smo ove godine uložili 120.000 KM u razvoj poslovne zone. To je potvrda da u svakoj lokalnoj zajednici, gdje je to moguće, želimo graditi poslovne zone, kao najbolja mjesta za obrt kapitala. Prošle godine smo odobrili 80.000 KM za unapređenje turističke infrastrukture na Bobovcu - otvaranje infobiroa, postavljanje turističke signalizacije i rekonstrukciju krova. Ulaganjem u infrastrukturu i skraćenjem birokratskih procedura otvaramo lokalne zajednice prema investitorima, istovremeno olakšavamo građanima'', kazao je Ganić.

Vareš malo kaska

Načelnik Zdravko Marošević izrazio je zadovoljstvo što je Vlada odabrala Vareš 'za prvu posjetu, gotovo u punom sastavu, pozdravljajući opredjeljenje za ravnomjeran razvoj svih lokalnih zajednica u ZDK'.

''Vareš tu malo kaska, ali polako sustižemo razvijenije općine. Prioriteti su infrastruktura, prije svega putna, ostalo ide samo po sebi. Raduje me da imamo zainteresiranost investitora, kao i našeg iseljeništva da obnavlja, stvara i ulaže kapital u našu općinu'', kazao je Marošević.

Izaslanstvo je posjetilo Informativni centar kompanije "Easter Mining", a potom i rudarsko područje u blizini Vareša na kojem vrši geološka istraživanja cinka, olova i barita, kao i plemenitih metala.

Član Uprave i suvlasnik te australske kompanije Miloš Bošnjaković informirao je članove Vlade o tome da su dosadašnja geološka istraživanja potvrdila isplativost eksploatacije, da su već dobili okolinsku i čekaju urbanističku dozvolu. Nakon toga će podnijeti zahtjev za eksploataciju.

''Na istražnim i drugim radovima angažirano je oko 100 ljudi, među kojima značajan broj lokalnog stanovništva, a kompanija će uskoro premjestiti sjedište iz Sarajeva u Vareš'', ističe se.

Kako navodi Press služba ZDK, premijer Ganić najavio je uklanjanje birokratskih barijera i prilagođavanje određenih procesa u kantonalnim institucijama investitorima koji žele istraživati mineralna bogatstva, a najavio je i smanjenje koncesijskih naknada za istraživanje da bi privukli nove ulagače.

Kopirati
Drag cursor here to close